Öznur İnanç

Öznur İnanç

Şehirlerimiz ve denizlerimiz temizken güzel!

Şehirlerimiz ve denizlerimiz temizken güzel!

Şehirlerimiz ve denizlerimiz temizken güzel!

Şehirlerimiz ve denizlerimiz yani kısaca doğamız artık gün geçtikçe daha da kirleniyor ve eski güzelliğini yapaylığa bırakıyor. Her şeyin insanın elinde, insan istedikten sonra her şeyi yapabilir. Gelin az çok demeden yerde bulduğumuz çöpleri çöp kutularına atalım. Doğayı nasıl bulduysak daha temiz bırakmak için elimizden gelen gayreti gösterelim. Belki dünya bu şekilde daha yaşanılabilir bir yer haline gelir.

Peki, temizlik nedir ve neden önemlidir?

Hijyen İngilizce kökenli, Türkçe’mize sonradan girmiş bir kelimedir. Kısaca temizlik demektir. Temizlik her insan için daha doğrusu sağlığını düşünen her insan için gereklidir. Sağlık her insan için önemli bir nimettir. Temizliğe dini açıdan da önem verilmektedir. Öyle ki; Temizlik dinin direğidir. Sözüyle bu belirtilmektedir. Bu konuyla ilgili daha bir çok söz vardır ki saymakla bitmez. Bazı insanlar hijyeni hiç kimseyi evine almamak, her yeri sürekli temizleyicilerle silmek her an elinde toz beziyle gezerek toz almak sanabilirler ama bu çok zararlıdır. Özellikle temizleyiciler kimyasal olduğu için birçok hastalığa sebep olmaktadır. Sağlık için temizlik yapanların bu tür kimyasalları daha az kullanması tavsiye ediliyor.

Temizlik, lüzumsuz ve zararlı unsurlardan arınmak demektir. Temizlik sağlığımıza zarar verecek her türlü pas, toz, kir vb. gibi ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar olarak tanımlanabilir.

Sağlına zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin tümü hijyen olarak tanımlanır.

Temizliğin sadece görünür kirlenme olduğunda yapılması yeterli değildir. Örneğin; uykudan uyanınca yüzün yıkanması, çamaşırların değiştirilmesi, gündelik temizlik uygulamalarıdır.

Başta kişinin kendi sağlığı olmak üzere, başkalarının da sağlığını korumanın en önemli aracı temizliktir. Sadece beden temizliği değil, kullanılan her şeyi ve her ortamı temiz tutmak da temiz olmanın gereğidir.

Temizlik nelerle yapılır?

Temizlik çeşitli yollarla yapılır. Bunları şöyle sıralayabiliriz.

Su ile yıkayarak temizleme,

Silerek temizleme,

Ateşe yakarak temizleme,

Kazımak ve ovalamak suretiyle temizleme,

Kurutmak ve toprak serpmekle temizleme

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öznur İnanç Arşivi
SON YAZILAR