Öznur İnanç

Öznur İnanç

İyilikten Maraz Doğar Mı?

İyilikten Maraz Doğar Mı?

İnsanoğlu çok ilginç bir varlık. Mesela insan tek başına yaşayamayan bir canlıdır. Buna rağmen bir insan etrafındaki diğer insanlarla anlaşamayabiliyor, çatışabiliyor. Doğada böyle davranan başka bir yaratık var mı? Esas soru şu insan bu özelliği ile kendi nesline zarar vermiş olmuyor mu?

Peki, niye böyle oluyor? Fıtrattan. İnsanın doğasında hükmetme, yönetme, kendine benzetme gibi refleksleri var. Kendi kişisel çıkarlarını her şeyin üzerinde görür. Bundan dolayı etrafındakilerle savaşır ama yarattığı tahribatın farkına bile varmaz. En yakınlarını kaybeder. Bu gerçeği görenler de ‘ortak payda’ etrafında birleşir. Uyumlu olur. Buna da ‘uzlaşma’ denir. Gelişmiş ülkelerde bu kültür üst seviyededir. Bundan ötürü refah seviyesi yüksektir. Sorunlar el birliği ile çözülür, ekonomi büyür. Uzlaşamayan toplumlar ise, iç savaşın eşiğindedir ve yıkılmaya yüz tutmuştur.

Mesela Afrika kıtasındaki ülkeleri ele alalım; Birçok Afrika ülkesinde üretim pek çok olanak, kaynak var. Ama adamlar iç savaşlar nedeniyle açlık ve sefalet çekiyor. Çoğu yıllarca sömürülmüştür. Niye? Uzlaşma yok. Böyle bir kültür oluşmamış.

Gelelim bize. Birlik ve beraberlik en çok kullanılan kelimelerden ikisi. Her tür konuşmada geçer birlik ve beraberlik diye. Özellikle politikacılar sıklıkla kullanırlar. Fakat birlik ve beraberliğimiz biraz daha zor, dar, kara günde ortaya çıkıyor sanki. Ne dersiniz? Ben gördüğümü söyleyeyim; Bağışlamayı, affetmeyi unuttuk. Merhameti ‘tatile çıkardık’. 

“İyilikten maraz doğar” sözünü sıklıkla kullanır oldu insanlar farkında mısınız? Halbuki kötülüğün karşılığı kötülük olsa ortada ne gibi bir kazanç olabilir? Uzlaşmaya göre hareket ederek, kötülük karşısında iyilik yapsak her iki taraf da kazanabilir düşüncesine sahip olmamız gerekir. Çünkü affeden erdemini ortaya koyarken, diğer taraf da yaptığı hatayı anlayabilir ve bir daha o hatayı yapmayabilir. Bedeli ne olursa olsun, uzlaşmayı tercih etmeliyiz. Uzlaşabilmek için de birbirimizi dinlemeliyiz. Ha diyeceksiniz ki “Bu durum suiistimal edilmez mi?”. Hata yapan kişi şunu bilirse suiistimalin önüne geçilir; Bir hatayı affetmek, o hatayı unutmak manasına gelmez.

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle. Saygılar…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Öznur İnanç Arşivi