Dolandırıcılara Dikkat Edin
Gün geçtikçe büyüyoruz, çoğalıyoruz. Haberlerimize, yazılarımıza olumlu, olumsuz geri dönüşler alıyoruz. Tüm okuyucularımıza, takipçilerimize ‘eyvallah’ demek isterim. Elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz. Özellikle son zamanlarda yazdığımız yazılarla ilgili olarak, “Ağabey sen neymişsin, sende de ne cevherler varmış ama göstermiyormuşsun” diyen eş, dost, arkadaşlar oldu. Konu ile ilgili olarak aklıma gelen bir hadiseden bahsedeyim; Şahsiyetin biri arabayla giderken, bir akıl hastanesinin önünde arabasının tekeri patlayıvermiş. Lastiği değiştirmek isterken bijonları kanalizasyona düşürmüş. Ahlar, vahlar içerisinde düşüncelere dalmışken, akıl hastanesinden biri “Hişt, pişt” diye seslenmiş ve adamı yanına çağırmış. “Diğer üç lastikten birer bijon sök, patlayan lastiği değiştir. Onları takıver de evine git” demiş. Adam, “Vay be bu benim nasıl aklıma gelmedi” çekmiş ve “Yahu sen akıllısın burada ne işin var?” diye sormuş. Akıl hastanesinden akıl veren ne dese beğenirsiniz? “Ulan oğlum, ben geri zekalı değilim ki, deliyim” demiş…
**********
Öyle bir zamana denk geldik ki; Her türlü olumsuzluk bu dönemde var. İyi olan birçok kültürel ve toplumsal özelliğimiz yok oluyor. İnsanlar maneviyatı bir kenara bırakıp, birbirlerini dolandırarak para kazanma, köşeyi dönme hesapları içerisine girdi maalesef…
Dolandırıcılık nedir? İnsan niye dolandırır ve dolandırılır? Son zamanlarda gündemi meşgul eden dolandırıcılık hadiseleri çok dikkat çekti. Bu hadiseler bir türlü önlenemeyince, birçoğumuz da insanların bitcoin ve benzeri araçlara rağbet etmelerinin sebepleri nedir diye düşündük.
Dolandırıcılık denilen şey, aldatma amacıyla yapılan kasıtlı eylemlerdir. Hileli davranışlarıyla bir kişiyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi bu eylemiyle dolandırıcılık suçu işlemiş olur. Dini inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle, kişinin algılama yeteneğinin zayıflığından yararlanmak suretiyle, kamu kurum ve kuruluşlarının, kamu meslek kuruluşlarının, siyasî parti, vakıf veya dernek tüzel kişiliklerinin araç olarak kullanılması suretiyle işlenmesi halinde nitelikli dolandırıcılık suçu oluşur.
Emniyetimiz, Valiliklerimiz ve diğer ilgili kuruluşlar sürekli olarak uyarılarda bulunuyor. Dikkate almakta ve hatırlatmakta fayda var. Lütfen kendisini kamu görevlisi olarak tanıtıp, hattınızın teröristlerce kullanıldığını söyleyenlere itibar etmeyin. Terörle mücadele ettiklerini söyleyerek bunun için sizden para, altın isteyenleri dinlemeyin. Ne bir savcı ne de bir polis sizden operasyon için yardım talep etmez. Hiçbir kamu görevlisi vatandaştan hesap numarası, para, altın istemez. Bunlara kanmayın, aldanmayın, itibar etmeyin, dinlemeyin.
“Harami var deyip korku verirler, benim ipek yüklü kervanım mı var” diyorsanız orası başka tabii.
Görüşmek üzere, kalın sağlıcakla…