Ferit Hepokur

Ferit Hepokur

Artık araba almak hayal oldu

Artık araba almak hayal oldu

Son dönemlerde en çok tartışılan konuların başında ikinci el otomobil fiyatlarının çok yükselmesi geliyor.

Pandemi ile başlayan bu süreçte üretimin aksaması, çip sorunu, tedarikte yaşanmış, yaşanan ve yaşanacak sorunlar, otomobil üretmeyi başta sekteye uğratmış, bunun neticesi olarak sıfır araba fiyatları uçmuştu.

Daha sonrada TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesi de hem sıfır hem de ikinci el araba fiyatlarının artmasına neden oldu. İkinci el otomobil almak isteyen müşterilerinde genel şikayetleri fiyatların çok yüksek olması yönünde. Özellikle son zamanlarda bu konu epey bir tartışmaya yol açtı.

Otomobil fiyatlarının bu kadar yükselmesinde başlıca sebeplerden ilki yüksek döviz kuru ve yüksek faiz lobisi sebebiyle oluşan kriz önce sıfır otomobil fiyatlarını etkiledi. Daha önce pek rastlanmamış bir fiyat artışı olayına hep birlikte şahit olduk. Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki artık araba almakta satmak da hayal oldu. Ve bu sebeple bankalarda artık kredi vermiyor.

Piyasanın yavaşlamasında ki sebeplerden birinin de bu olduğunu düşünüyorum. Ama burada satıcılarında da haksız olduğu yerler bulunmuyor değil. İkinci el otomobil diye bir piyasa kalmadı bunda hem fikirizdir. Artık öyle bir duruma geldik ki ikinci el araçları sıfır arabadan daha pahalıya satıyorlar. Bana göre araba yatırım aracı değildir önce bunu bilmemiz gerekiyor.

Araba fiyatlarının düşmesini beklemiyorum. Sadece haftada bin bin gelen zamlar yavaşlayacak diye tahmin ediyorum. Satışlar düşük evet böyle de ilerlemeye devam edecek. Fiyatları geriye çekecek 2 faktör var bunlardan ilki döviz faiz artırımı.

Kur 13-14 aralığına düşürülür sıfır araç piyasası da geriye çekilirse otomatik olarak ikinci el araba piyasasına bu durum yansıyacaktır. Diğer ihtimal ise ÖTV’ye yapılacak güncelleme. Bu güncellemenin hemen gelmesi gerekiyor. Bunun haricinde fiyatlar asla geri ve eski fiyatlarına gelmez. Böyle bir beklentiniz şu anlık olmasın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ferit Hepokur Arşivi
SON YAZILAR