Özcan Dalgıç

Özcan Dalgıç

Çocuklarımız İçin İdeal Aile Modeli Oluşturalım-1

Çocuklarımız İçin İdeal Aile Modeli Oluşturalım-1

  • İdeale yakın bir aile modeli oluşturmak için, hoşgörülü, ilgi, alaka, sevgi, saygı ve güven veren, orta yolu takip eden bir aile olmalıyız.

Otoriter, baskıcı, aşırı koruyucu, ilgisiz, mükemmeliyetçi anlayıştan kaçınan bir aile modelini oluşturmalıyız. Çocuklarımızı zehirleyen bu toksit modeller bize ve çocuğumuza zararlı olacağının bilinciyle hareket etmeliyiz.

  • Esasen çocuğun eğitimine dünyaya gelmeden önce başlamamız gerekiyor.

Çünkü önce biz anne-baba olmaya hazır mıyız? Nasıl bir evlat yetiştireceğiz? Gelişim süreçlerini nasıl takip edeceğiz? Gibi soruların cevaplarını biliyor olmak gerekir. Bunları bilmeden yola çıkarsak, yol haritamızı kaybedebiliriz.

  • Evlilik müessesi kurulurken, eşler birbirini seçerken belirlenen kriterler önemlidir. Bu kriterler, sevgi, saygı ve sabır ortamını sağlar. Mutlu aile, başarılı çocuk formülü meyve verir.

Seçtiğimiz eş, sadece karımız veya kocamız değil aynı zamanda çocuğumuzun anne veya babası olacağı için evlilik öncesinde eş seçimine dikkat etmeliyiz. Evliliğin temel dinamiğinde muhakkak sevgi, saygı ve sabır olmalı. Eşler arasındaki mutluluk çocuklara yansımalı, huzurlu bir ev ortamında büyümelidirler.

  • Çocuk anne karnındayken helal ve hijyen ile beslenmesine dikkat edilmeli.

Çocuğumuza aktaracağımız genetik mirasın yanısıra fiziksel ve bilişsel gelişimleri için helal ve hijyene dikkat etmeliyiz. Gelişimine zarar veren, kanser yapan, bilhassa Gdo’lu ürünleri kullanmamalıyız. Alkol, sigara, uyuşturucu gibi maddelerden uzak durmalıyız. Çocuğun en az 6 ay anne sütü ile beslenmesinde fayda vardır. Bu süreç 1.5 yıla kadar çıkartılırsa çocuğun başta bağışıklık sistemi olmak üzere birçok açıdan faydalı olacaktır. Çocuk annenin memesinden sadece karnını doyurmaz, gönlünü de doyurur.

  • Annenin bebekle sağlıklı iletişim kurması çocuğun hayata anne ile birlikte bağlanmasını sağlar.

Annenin çocukla iletişimi daha anne karnındayken başlaması çocuk-anne ilişkisi açısından çok faydalıdır. İstenmeyen bir çocuk anne karnındayken bile bunu hissedebiliyor. Doğum travması oluşabiliyor. Bunun için anne ve baba çocuğa zarar verecek bir yaklaşımdan uzak durmalı, psikolojik sağlamlıklarına dikkat etmelidirler. Baba bu süreçte eşinin destekçisi olmalı, hamilelik sürecinin değişken psikolojik süreçlerinde eşinin yanında olmalıdır.

  • Anne ile çocuğun güvenli bağlanmanın gerçekleştirilmesi önemlidir, kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Çocuk dünyaya geldiğinde temel 2 ihtiyacı vardır. 1-Fizyolojik ve 2-Duygusal ihtiyaçlar. Karnını doyurmak, bakımını yapmak kadar ona güvende olduğunu, sevildiğini hissettirmek önemlidir. Çocuğun dünyaya gelmeden başlayan süreç itibariyle bebeğin kendisini güvende hissetmesi, annesiyle arasında kurduğu duygusal bağ ile mümkündür.

Dünyaya geldikten sonraki, İlk 2 yıl bu açıdan çok önemlidir. Güçlü bir bağ çocuğun, sosyal, duygusal ve zihinsel gelişimini destekler. Annenin olmadığı/olamadığı durumlarda güvenli bağlanma nine, teyze, hala, bakıcı olabilir. Duygusal ihtiyaçları karşılanmayan, şiddet gören, terkedilen çocukların ileride travma yaşanma ihtimalleri çok yüksektir.

Güvenli bağlanmanın gerçekleşmesi için ihtiyacı olduğu anda kucağınıza alın, bol bol sarılın. İlk 2 yıl bebeğinizle beraber, yanyana yataklarda uyuyun. Çocuğunuzu emzirirken ve konuşurken göz teması kurun. Dikkat çekmek istediğinde, ağladığında onunla sıcak temasa geçin, birebir ilgilenin, onunla bol bol konuşun.

  • Çocuğun gelişim evrelerini bilmek ebeveynlerin en önemli vazifesidir.

Çocuğun gelişim süreçlerini bilmek, onun akranlarına göre fiziksel, bilişsel, duyuşsal anlamda geri olup olmadığını anlamamızı sağlar. Çocuğumuzun ihtiyaçlarını buna göre tespit eder, ilgi ve alakamızı buna göre yönlendiririz. Olası bir problemde, erken müdahale ile çocuğun gelişimini ebeveynler destekler. Anne ve babalar, çocuk gelişimine dair aileden gelen tecrübelerin yanısıra muhakkak kitaplar okumalıdırlar, seminerler takip etmelidirler.

İhmal edilen bir çocuğun, gelecekte akranlarına yetişmesi zaman alabilir, belki de yetişemeyebilir. İhmal etmenin bedelin, hem biz, hem çocuğumuz ödeyebilir. İhmal edilen çocuk özgüvenini, sosyalliğini tamamlayamayabilir ve başarılı olamayabilir. Çocuğu devamlı ve düzenli takip etmek bilinçli bir ebeveyn olmak açısından çok önemlidir.

Aile ve Çocuk Danışmanı

Özcan Dalgıç

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Özcan Dalgıç Arşivi
SON YAZILAR