Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

Tereyağı ve sadeyağ

Tereyağı ve sadeyağ

Ülkemizde tereyağının taşıması gereken kriterleri ve özellikleri Tarım ve Orman Bakanlığı’nın çıkarmış olduğu; “Türk gıda kodeksi tereyağı, diğer süt esaslı sürülebilir ürünler ve sadeyağ tebliği” ile Türk standartları enstitüsünün çıkartmış olduğu “TS 1331 Tereyağı” standardı belirler. Üretilen ürünlerin bu tebliğ ve standartlara uygun olması gerekir.

 Tereyağı bileşimi; sütten geçen yağsız katı madde (halk arasında tortu da denir) miktarı kütlece en çok % 2, tuzlu tereyağında kütlece en çok % 2 tuz, rutubet (su) kütlece en çok % 2, tuzlu tereyağında süt yağı oranı kütlece en az % 80, tuzsuz tereyağında süt yağı oranı kütlece en az %82 olmalıdır. Sadeyağ ile tereyağ genelde birbirine karıştırılır. İkisinin arasındaki fark içermiş oldukları süt yağı miktarıdır. Sadeyağ üretimi sırasında içerisindeki tortu ve su miktarı kütlece % 1 veya altına düşürülür. Sadeyağ ağırlıkça en az % 99 oranında süt yağı içerir. (süt yağı: sütten elde edilen yağı ifade eder). Tuzlu tereyağı etiketlerinde “% 80 süt yağı”, tuzsuz tereyağı etiketlerinde “% 82 süt yağı” ibarelerinin bulunması yasal mecburiyettir. Tereyağının % 80-82 süt yağından geriye kalan % 18-20 lik kısım kremanın yapısından gelen tortu ve su miktarı ile ilave edildiyse ilave edilen tuz miktarıdır.

Tereyağı da sütten üretilen bir ürün olduğu için süt şekeri olan laktoz içerir. Laktoz hassasiyeti olan tüketicileri bilgilendirmek için ürünün etiketi üzerine “alerjen bilgisi: laktoz içerir” ibaresi kalın ve italik olarak yazılır. Ayrıca ürün etiketi üzerinde 100 gr içim enerji ve besin ögeleri tablosu bulunmalıdır.

Tereyağı +4 C de muhafaza edilmelidir. Süt ürünlerinde muhafaza sıcaklığı ve ortam şartları ürünün kalitesini koruması ve mikrobiyal yükün artmaması için çok önemlidir. Uygun muhafaza şartlarında son tüketim tarihine kadar tereyağı güvenle tüketilebilir. Genelde vakumlanmamış ambalajlar 90 gün, vakumlu ambalajlar 180 güne kadar tüketilebilir. Sıfırın altındaki derecelerde dondurularak bu süreler daha da uzatılabilir.

Tereyağının rengi mevsimsel olarak değişir. Renk kalite kriteri için bir belirleyici değildir. Üretim sırasında istenilir ise tereyağına renklendirici madde ilave edilebilir. İlave edilen renklendirici madde ürünün etiketi üzerinde bildirilmelidir.

Genel anlamda tereyağı ve sadeyağ; süt kremasının yoğurularak yapılan bir süt ürünüdür. Tüm süt ürünlerinde olduğu gibi son tüketim tarihine ve muhafaza koşullarına dikkat ederek güvenle tüketilebilir. Alınan ürünün üretici firma isim ve adresi, işletme onay kodu gibi etiket bilgilerinin tam olmasına ve ürünün ambalajının zarar görmemiş olmasına dikkat edilmelidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Çağlak Arşivi
SON YAZILAR