Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri

Gıda Güvenliği Yönetim Sistemleri

Birçok gıda ürünü aldığımız zaman etiketin üzerinde işletmemizde gıda güvenliği yönetim sistemi uygulanmaktadır veya işletmemiz gıda güvenliği yönetim sistemine sahiptir gibi ibareler görürüz.

HACCP (Tehlike analizi ve kritik kontrol noktaları) 1960’ lı yıllarda uzay çalışanlarının sorunlarını çözmek için hazırlanmış bir sistemdir. Daha sonraki yıllarda gıda işletmeleri de bu sistemi uygulamış böylelikle güvenli gıda için büyük adımlar atılmıştır. Bu sistem ürün güvenliğini etkileyen unsurların önceden belirlenmesini, düzenlenmesini, kayıt ve kontrol altına alınmasını sağlar. Gıda güvenliği sistemlerinin temeli HACCP sistemine dayanır.

Gıda güvenliği; gıdanın üretiminden başlayarak hammadde tedariği de dahil olmak üzere, üretimi ve tüketiciye ulaşımını da kapsayan bir süreçtir. Gıda güvenliği sistemi ise bu sürecin kayıt altına alınması ve tehlike unsurlarının da değerlendirilmesini kapsayan bir sistemdir. Üretim hammadde tedariği, yardımcı madde tedariği ile başlar, üretim aşaması ile devam eder, ve tüketiciye güvenli bir şekilde gıdanın nakledilmesiyle son bulur.

Gıda güvenliği sistemi ile hammadde ve yardımcı maddelerin üretim için uygunluğu, analizleri ve gerekli sertifikaları incelenir. Tüm parametreleri uygun olan malzemeler ve hammadde üreticileri onaylı tedarikçi listesine eklenir. Aynı şekilde ambalaj malzemeleri de uygun kriterleri taşıyorsa ambalaj üreticisi onaylı tederakçi listesine eklenir. Üretim için kullanılacak malzeme, hammadde ve ambalaj malzemeleri tedarikçileri için onaylı tedarikçi listesi oluşturulmuş olur. Üretim aşamasında personel eğitimi, personelin çalışma ortam şartları, personel muayeneleri gibi gerekli kontroller ve eğitimler yapılarak tamamlanır. Gerekli hammadde, personel ve uygun ortam sağlandıktan sonra gıda güvenliği sistemi kurulumu tamamdır. Bundan sonra atılan her adım, yapılan her ölçüm kayıt altına alınır. Böylece bir sorunun çıkması yapılan sık ölçümler ve sıkı üretim takibi  ile en aza indirilmiş olur.

İşletmeler gıda güvenliği sistemi ile; almış olduğu ambalajın işletmeye ne zaman geldiğini ve ambalajın parti numarasını takip edebilir. İşletmeye gelen hammadde ve diğer yardımcı maddelerin geliş tarihini, parti numarsını hatta geliş sıcaklığını ve diğer gereken ölçümlerini takip edebilir. Üretim sırasında hangi maddeden ne kadar katıldığı ve hangi işlemlerin yapıldığı saat ve değerleri ile kayıt altına alınır. Üretim kayıt altında gerçekleştirilir ve sıcaklık değerlerinin takip edildiği depolarda depolanır gene sıcaklık değerlerinin takip edildiği araçlar ile sevk edilerek son tüketiciye ulaştırılır.

Bu kadar kaydın işletmeye veya tüketiciye faydasına gelirsek. Olası bir hatada işletme hatanın kaynağına bu kayıtlar sayesinde çok rahat ulaşabilir. Ambalaj malzemesinden kaynaklı bir hata mı yoksa ambalajın belirli bir parti numaralı kısmından kaynaklı bir hata mı buna ulaşılabilir. Yada üretim hayıtlarına bakılarak yapılan bir işlem hatası  mı yoksa kullanılan bir madde veya malzemeden kaynaklı bir hata mı buna ulaşılabilir. Yada uzun süredir sorunsuz kullanılan bir madde veya malzemenin belirli bir partisinden sorun çıkabilir buna ulaşılabilir. Hammadde, ambalaj ve işlemsel bir hata olmayıp depolama sürecinden kaynaklı bir hata olabilir buna ulaşılabilir. Gıda güvenliği kayıtları incelenerek sorun büyümeden ve kolaylıkla çözülebilir, üretim güvenliği sağlanır. Tüketici için faydası ise almış olduğu gıdanın hammaddeden, ambalaja ve tüm üretim aşamalarının kayıt altında olduğu ve kullanılan tüm hammadde ve malzemelerin gıdaya uygun olduğunun bilgisini verir. İstenilir ise o gıda için hangi hammaddeden ne kadar kullanılmış, bu hammadde hangi firmadan hangi tarihte alınmış ve parti numarası ile belirlenebilir. Alınan ambalajın işletmeye geliş tarihine ve hangi şartlarda geldiğine. Üretilen ürüne hangi işlemlerin hangi tarihte, hangi saatte ve ne kadar değerlerde yapıldığına ulaşılabilir. Hatta tüketiciye hangi araçta ve araç içi sıcaklık değeriyle belirlenir.

Gıda güvenliği sistemleri hem işletmelerin hem de tüketicinin menfaatine olan sistemlerdir. Ürünün geriye dönük takibinin çok rahat yapılmasını sağlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Çağlak Arşivi