Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

Gıda Güvenliği ve Kişisel Hijyen

Gıda Güvenliği ve Kişisel Hijyen

Hijyeni en kısa ve net olarak sağlığı korumak için yapılan uygulamaların tamamı olarak isimlendirebiliriz. Kişisel hijyen ise kişinin kendi sağlığını koruması için yaptığı tüm bireysel uygulamalardır. Kişi kendi temizlik ve hijyen uygulamalarını düzenli yapar ise işyeri veya ev ortamı fark etmeksizin kendiliğinden düzelir. Uyulması gereken hijyen kurallarına gıda işletmesinde uyulunca güvenli gıda üretimi için bir adım atılmış olur; aynı şekilde ev ortamında kişisel hijyene dikkat edilince evimizde güvenli beslenebiliriz.

Kişisel hijyenin temeli kuralına uygun el yıkama ile başlar ve temiz ve uygun giysi ile bulaşmanın önlenmesi ile devam eder. Temiz ve bulaşmaya sebep olmayacak iş elbisesi veya mutfakta çalışma giysisi çok önemlidir. Güvenli gıdaya ulaşabilmek için bulaşma unsurlarının ortadan kaldırılması gerekir. Elbisenin cepsiz ve yırtık olmaması gerekir böylece cebimizden ve elbisemizden birşeylerin düşmesini engelleriz.

El yıkamada dikkat etmemiz gerekenler ilk önce takı ve yüzük çıkartılarak su ile ellerdeki kaba kirler uzaklaştırılır. Daha sonra sabun ile en az 20 saniye sabun ile iyice köpürtülerek ve ovalayarak eller yıkanır. Son olarak su ile iyice durulanır sonrasında ise kurutulur. Sabun kirlerin fiziksel olarak uzaklaştırılmasını sağlar bu uzaklaştırma ile mikroorganizmalar da uzaklaştırılır. Dezenfektanlı sabun ise sabuna mikroorganizmaları tahrip etmesi için dezenfektan katılan sabundur. Dezenfektan maddeden tüm bakteri sporlarını ve tüm virüsleri öldürmesi beklenemez.

Hijyen konusunda ilk olarak el temizliğimizi yaptıktan sonra birkaç basit önlem ile iş yerimizde veya evimizde gıda güvenliğini sağlayabiliriz. Güvenli gıda üreterek ürünün çabuk bozulmasını önleyebilir ve ekonomik kar sağlayabiliriz.

Evimizde bir litre sütten yoğurt veya peynir yapmayla işletmede 10.000 litre sütten yoğurt veya peynir yapmanın temelde farkı yoktur. İki üretimde de mikrobiyal, kimyasal ve fiziksel bulaşmanın önlenmesi şarttır. Bu önlemler kapsamında saçlar bone içerisinde olmalı, küpe ve yüzük gibi takı olmamalı, kıyafetler cepsiz ve bulaşmaya sebep verebilecek yapıda olmalı böylece fiziksel bulaşma büyük ölçüde önlenmiş olur.

Kullanılacak ekipman iyi yıkanmalı ve deterjan kalıntısı iyi durulanmalı böylece kimyasal bulaşma önlenmiş olur.

Çalışılan ortam ve kişisel temizliğimizi düzgün ve düzenli yaparak mikrobiyal bulaşmayı da önledikten sonra gıda güvenliği için birçok sorunu çözmüşüzdür. Üretim tekniklerine ve ısı değerlerine de dikkat ettikten sonra güvenli gıdaya ulaşabiliriz.

Kişisel hijyene önem vererek kendi sağlığımızı koruduğumuz gibi çevremizdeki insanlarında sağlığını korumak için olumlu bir adım atmış oluruz. Gıda güvenliğini sağlayarak gıda israfını da önlemiş oluruz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Çağlak Arşivi
SON YAZILAR