Mehmet Çağlak

Mehmet Çağlak

31 Ekim Dünya Tasarruf günü

31 Ekim Dünya Tasarruf günü

31 Ekim gününü tasarruf günü olarak kutladık ama biz ne kadar tasarruf yaptık hiç düşündük mü? Ama artık daha çok tasarruf yapmamız gerekiyor bunun farkında mıyız?

Kullandığımız suyun kıymeti her geçen gün daha da artmakta. Artık suların çekilmesinin de tetiklediği obruk oluşumları günlük hayatımızda normal karşılanır oldu. Yeraltı sularımız azalmaya ve su seviyesi düşmeye başladı. Bunun için kendimizden başlayarak su tasarrufu yapmalıyız ve bunu topluma yaymalıyız. Kullandığımız suyu ve elektriği en az kullanan kullanan ekipmanlar tercih etmeliyiz, suyu gereğinden fazla akıtmamalıyız. 20 sene önce buralar suyla doluydu dediğimiz yerler bugün neredeyse çöl görümünde, gelecek nesillere daha güzel bir çevre bırakmalıyız.

Tükettiğimiz gıdalarımız da da tasarruf yapmamız şart. Sürekli ilanlarda görüyoruz milyonlarca ekmek, milyarlarca liramız israf oluyor. Bunun için de önce kendimizden başlamalıyız. Tüketebileceğimiz kadar ekmek almalı gününde tüketemediysek ertesi gün tüketmeli. Daha da bitiremeyecek isek evimizdeki buzdolabımızda veya derin dondurucuda muhafaza edebiliriz. Ekmeğimizi atmak yerine muhafaza etmeliyiz.

Gıdalarımız buzdolaplarımızda raf ömrü süresinde muhafaza edilebilir. Derin dondurucuda dondurarak birçok gıda iki yıla kadar muhafaza edebilir. Ambalajı açılan ürün hava ile temas ettiği için daha çabuk bozulacaktır bunun için vakum ambalajlı küçük ürünler de tercih edilebilir. Vakum ambalaj açılmaz ise buzdolabında bile daha uzun süre saklanır. Genel olarak gıdanın bozulma hızı hava ile temas süresine bağlıdır ürünleri mümkün olduğunca hızlı bir şekilde buzdolabımızdan çıkarıp alacağımız miktarı alıp kalanını geri dolabımıza hızlıca koymamız gerekir. Dolaptan çıkardıktan sonra ortam sıcaklığında ürünü çok bekletmemeliyiz. Soğuk zincirin kırılmaması gerekir. Evde kullanım sırasında soğuk zincirin mümkün olduğunca az sayıda ve sürede kırılması istenir. Tüketim hızımıza göre gramajda ürün almalıyız böylece raf ömrü süresince gıdayı tüketmiş oluruz.

Almış olduğumuz gıda ürününün ambalaj ve son tüketim tarihi uygun olsa da bazen ortamdan yani buzdolabımızdan da sorun çıkabilir. Dolabımızın ne kadar soğuttuğunu ve ayarlarının düzenli olduğunu takip etmeliyiz. Uygun olmayan ortam da gıdayı bozarak israfa sebep olacaktır. Ortam sürecinde buzdolabımızdan çapraz bulaşmaları da önlemeliyiz. Muhafaza ettiğimiz tüm gıda ürünleri kapalı ambalajlarda olmalı böylece bir üründe oluşabilecek mikrobiyal yük diğer ürüne bulaşmamalı. Bozularak çöpe gıda atmadan gıda tasarrufu sağlamalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Çağlak Arşivi
SON YAZILAR