Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Özel Güvenlik polis değildir

Özel Güvenlik polis değildir

Son senelerde baktığımız zaman apartman girişlerinden tutun, site girişlerine, hatta lojman girişlerine, sinemalara, sergilere yani aklınıza gelebilecek neresi varsa oralara özel güvenlik görevlisi koyarak, güvenlik sağlanmaya çalışılıyor. Tabii ki buna kimsenin itirazı sanırım yoktur.
Burada da itirazdan çok bir uyarıda bulunmak gerektiğini düşünüyorum. Çünkü önümüzdeki dönemlerde sanırım bu özel güvenlik görevlisi kullanılacak alanlar daha da artacak.
Şimdi bu görevi üstlenen güvenlik görevlilerine başta şu uyarıyı yapmak lazım “siz polis değilsiniz”. Yani bu görevlilerde polis yetki ve salahiyeti yoktur. Bunu tüm görevliler bilmelidir.
Geçtiğimiz hafta sonunda cuma günü Tarım Fuarındaki bir program için fuar alanına gittim. Oldukça kalabalık vardı ve kapılarda da giriş sırası vardı. Programa da geç kalmış olmanın verdiği bir acelecilikle boş olan kapıya yöneldim. Basın kimliğimi gösterdim. Kapıdaki özel güvenlik görevlisi hemen durdurdu. Oradan geçemezmişiz. Hani eskilerden duymaya çok alıştığımız “yassah hemşerim” mantığı vardır ya, aynen o mantıkla o boş olan kapıdan bizi almadı diğer kapıya yönlendirdi. Her ne kadar programa geç kaldığımızı, kamu hizmeti yaptığımızı anlatmaya çalışsak da “karşınızdaki anlayacağı kadar anlayacakmış” ya işte tam da öyle oldu.  
Konya çok büyük bir tarım fuarına ev sahipliği yaptı. Tarım fuarındaki eksiklikler, aksaklıklar ayrı bir konu; o konuya şimdi girmek istemiyorum ama en azından kapıya konan görevliler biraz itina ile seçilmeli diye düşünüyorum. 
Tamam, bu güvenlik görevlileri belki bir polis değil ama bunları görevlendirirken muhakkak “izan, muhakeme yeteneği” aranmalı.
Yani özel güvenlik görevlileri bazı durumlarda olayları muhakeme ederek davranışları aldıkları emirlere göre değil “izan” çerçevesinde değerlendirmeleri anlatılmalıdır.
1980’li yıllarda çok esprisi olurdu: “Polis sokağın başını tutmuş, üç adım sonra apartmanına girecek olan vatandaşı içeriye sokmuyor ve karşılığında da “üstlerinden öyle emir aldığını” söylüyor. Evine nasıl girebileceğini soran vatandaşa da sokağın öteki başını gösteriyor. Yani vatandaş diğer sokaklardan dolaşarak sokağının diğer başına gelecek ve oradan da bu başa yürüyecek oradan evine girecek. 
İşte şimdilerde bu olayları özel güvenlik görevlileriyle yaşayacağız sanırım.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR