Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Dünya lanetliyor: “Katil İsrail”

Dünya lanetliyor: “Katil İsrail”

Aslında bugün Konyaspor’un zoraki ligde kalışı Galatasaray’ın şampiyonluğu ve Türk futbolunun geldiği durumu yazmak istiyordum ama İsrail’in Refah’ta sivil bir kampı vurmasının haberini duyunca bu konuya tekrar bir değinmek istedim.

ABD ve AB maalesef kendi çıkarları doğrultusunda karar alan mekanizmalardır. ABD Emperyalizmi tüm dünyada zulüm yaratmaya devam etmektedir. İsrail de Emperyalizmden aldığı bu şımarıkça güçle, sivil, asker, çocuk, kadın, yaşlı, genç demeden katliamlarına devam etmektedir.

İsrail uçaklarının sivil kampa en az 8 roketle saldırdığı söylenmektedir. Uluslararası Adalet Divanı(UAD)’nın saldırıları durdurma kararına uymayarak böyle bir kalleşçe saldırı yapması tüm dünyada nefretle karşılanmalıdır.

Çoğu çocuk, 40’ın üzerinde Filistinlinin şehit olduğu saldırı için Cumhurbaşkanı Erdoğan bir açıklama yaparak “Bu katillerden hesap sorulması için gerekeni yapacağız” dedi. Hamas’tan yapılan açıklamada Batı Şeria, Kudüs, işgal altındaki topraklar ve yurtdışındaki halk kitlelerimizi, halkımıza karşı devam eden Siyonist katliama karşı ayağa kalkmaya ve öfkeyle yürümeye çağırıyoruz” denildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, sosyal medya hesabında yaptığı bir paylaşımda, "Bu operasyonlar durdurulmalı. Refah'ta Filistin vatandaşları için güvenli alan yok. Uluslararası hukuka tam saygı ve derhal ateşkes çağrısında bulunuyorum" ifadelerini kullandı.

Fransız muhalif lider Jean-Luc Melenchon, "Gazze'de mülteci kamplarında yaşanan iğrenç katliam bu savaş suçlularının ordusunun katillerinin ve liderlerinin ne olduğunu özetliyor" ifadesini kullandı. Fransa'nın İsrail hükümetiyle olan işbirliğine son vermesini, silah ihracatı konusunda ambargo uygulamasını ve Filistin devletini tanımasını istedi. Fransız lider Melenchon, bölgede yaşananlarla ilgili Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u, "hiçbir şey yapmamakla" suçladı.

Boyun Eğmeyen Fransa (LFI) Partisi milletvekili Thomas Portes, saldırı görüntülerini paylaşarak, "Dünya, İsrail'in bugün yaptığını görmeli. 'Ordusu' Refah'taki Birleşmiş Milletler kampındaki Filistinli mültecileri diri diri yaktı. Katiller" açıklamasını yaptı.

Mısır Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Mısır Dışişleri Bakanlığı, İsrail güçlerinin Filistin'e ait Refah kentinde yerinden edilmiş insanların çadırlarını kasıtlı olarak bombalamasını şiddetle kınıyor. Söz konusu bombardıman uluslararası insancıl hukuka karşı yeni bir ihlaldir" ifadeleri kullanıldı.

Belçika Başbakan Yardımcısı Petra de Sutter, yaptığı paylaşımda, İsrail'in Refah'taki kampı bombalaması karşısında "dehşete düştüğünü" bildirdi. Saldırıların uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurgulayan De Sutter, "Ayrım gözetmeksizin sivilleri, çocukları öldürmek uluslararası hukuka aykırıdır ve Uluslararası Adalet Divanının Refah işgalini durdurma kararını ciddi şekilde ihlal etmektedir" dedi. De Sutter, "Bu savaş suçlarını tamamen durdurmalıyız" diye ekledi.

Ürdün Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "Ürdün Krallığı, bu eylem ve suçları mutlak anlamda kınıyor" denildi. Ayrıca uluslararası toplumdan derhal harekete geçerek İsrail'den hesap sorması, devam eden ihlallerin önüne geçilmesi ve Gazze'deki Filistinli sivilleri koruması istendi.

Katar Dışişleri Bakanlığı, İsrail ordusunun Refah'ta yerinden edilmiş insanların çadırına yönelik saldırısıyla arabuluculuk çabalarını zora sokmasından endişe duyulduğu belirtilen açıklamada, Katar'ın Filistin halkı ve davasına olan desteğine vurgu yapıldı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı “Son saldırı Refah'ın kuzeybatısındaki Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) depolarının yakınında yerlerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarını hedef alıyor” açıklamasını yaptı.

Birleşik Arap Emirlikleri UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini bugün Lübnan'da gazetecilere yaptığı açıklamada, 26 Mayıs Pazar gecesi Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinden gelen görüntülerin “son derece rahatsız edici ve dehşet verici” olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği üyeleri İrlanda ve İspanya'nın Filistin devletini diplomatik olarak tanımasının arifesinde Madrid Dışişleri Bakanı José Manuel Albares, İsrail'e Refah'ta devam eden saldırılarına son vermesi çağrısında bulundu. Albares, İrlandalı ve Norveçli mevkidaşlarıyla birlikte düzenlediği toplantıda “İsrail Refah'taki saldırısını durdurmak zorunda” dedi ve UAD'nin kararının “tüm taraflar için zorunlu” olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği'nin dış politika şefi Josep Borrell de sosyal medya üzerinden bir açıklama paylaştı. “Refah'tan gelen İsrail saldırılarında aralarında küçük çocukların da bulunduğu düzinelerce yerinden edilmiş kişinin öldürüldüğüne dair haberler karşısında dehşete düştüm" diyen Borrell, "Bunu en güçlü şekilde kınıyorum” diye ekledi.

Olayın vahametini, İsrail’in soykırımcı anlayışını, Netenyahu’nun Hitler özentisini sanırım daha iyi bir şey anlatamazdı.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR