Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Devlette tasarrufa özel yurtlar desteği

Devlette tasarrufa özel yurtlar desteği

Malum son zamanların en önemli konularından birisi Devlet kurumlarında tasarruf konusudur. Türkiye’deki özel yükseköğrenim yurt işletmelerini temsil eden TÜYİSEN(Tüm Yurt İşverenleri Sendikası) de, tasarrufa destek olmak adına bir proje hazırlamış.

Bu projeden bahsetmeden önce bilmeyenler için KYK (Kredi Yurtlar Kurumu)’lardan ve özel yurtlardan sorumlu bakanlığın Gençlik ve Spor Bakanlığı olduğunu belirtmek gerekir.

Projenin temelinde Devlet’in yurtta kalan öğrenciler için harcadığı paranın yarısına özel yurtların bu hizmeti yapabileceği konusu var. Yani şöyle: KYK’da kalan bir öğrencinin Devlet’e maliyeti en az 15 bin TL civarında, özel yurtlar “Devlet bu paranın yarısını bize verirse biz bu hizmeti verebiliriz” diyorlar. Devlet’ten 15 bin TL değil 7 bin 500Tl çıkarak öğrenci hizmet alabilecek.

Tabii projenin ayrıntıları var ama ülkemizde örnekleri de bulunmakta. Mesela engelli bakım merkezlerinde hasta başına ücret uygulaması, yaşlı bakım merkezlerindeki bakım ücretleri, Kamu yararına çalışan vakıflara öğrenci başına verilen yemek ve barınma yardımı desteği, hastanelerde hasta için uygulanan Devlet desteği de bu projeye örnek olarak verilebilir. Hatta bir dönem özel okullarda bile öğrenci başına Devlet desteği uygulanmıştır.

Birçok okurum biliyorum ki üniversitede okuyan öğrencisi yoksa bu konuyla hiç ilgilenmeyecektir ama unutmayın ki bu projenin Devlet’e desteği tüm vatandaşları da ilgilendirecek konumdadır.

Pandemiden bu yana ticari olarak bu durumdan çok etkilenen özel yurtlar oldukça sıkıntılı zamanlar geçirmektedir. Onlarca özel yurt işini kapatmak zorunda kalmıştır. Dernek ve vakıf yurtlarına verilen Devlet desteği özel yurtlar için kullanılmamıştır. Şimdi bu proje hayata geçirilirse Devlet birçok alanda bundan karlı çıkacaktır.

Devlet öğrenci için harcamasını yarıya düşürecektir. Aynı zamanda özel yurt işletmelerinden yüzde 35-40 civarındaki gelir vergisini almaya devam edecektir. İş istihdamını sağlayacaktır. Öğrencilerin kayıt dışı, gayri resmi ve de uygunsuz ortamlarda, hatta belki de terör odaklı yerlerde konaklamasının önüne geçecek, Devlet’in kontrolündeki yerlerde konaklamasını sağlayacaktır. Yani kısacası Devlet her manada avantajlı olacaktır.

Tabii ki özel yurtlar da ticaretlerine devam etmiş olacaklar, bu sektörde işyeri kapatmaların önüne geçilmiş olacaktır.

Bu konuda TÜYİSEN aylardır, bakanlara, milletvekillerine tüm Devlet yöneticilerine bu konuyu aktarmaktadır. İlginç olan şey ise projeyi dinleyen hiçbir yöneticinin, bu projeye karşı çıkmaması ve doğru bir uygulama olacağını belirtmesidir. Ancak buna rağmen halihazırda bu proje yürürlüğe girememiştir.

KYK başvurularının başladığı bu günlerde tam da projenin dikkate alınması ve uygulanması zamanıdır. Bu konuda KYK Genel Müdürlüğü’nden, Gençlik ve Spor Bakanı’na kadar herkes beklentileri yerine getirmelidir.

Devlet’te tasarruf konusuna azami özen ve önem gösteren Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve tabii ki Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konu hakkında bilgilendirilmeleri sağlanmalıdır.

Bu proje 6 milyon civarında üniversite öğrencisi ve onların velilerini; 1000’e yakın özel yurt işletmesi sahibi ve çalışanlarını çok yakından ilgilendirdiği gibi yapılacak tasarrufla da tüm halkımızı ilgilendirmektedir.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi