Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

CHP, MHP ve BBP kongre yaptı

CHP, MHP ve BBP kongre yaptı

Hafta sonu Konya’da tam bir siyaset gündemi vardı. CHP’nin, MHP’nin ve BBP’nin il kongreleri yapıldı. CHP İl Kongresine CHP TBMM Grup Başkanı ve Genel Başkan adayı Özgür Özel, MHP İl Kongresine MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, BBP İl Kongresine de BBP Genel Başkanı Mustafa Destici katıldı.

Tabii ki Ana Muhalefet Partisi olarak CHP’nin kongresinden başlayayım. Öncelikle şunu CHP’lilere sormak lazım. CHP, Konya’da büyüyor mu küçülüyor mu? CHP’liler öncelikle bu soruyu cevaplamalılar. Tabii ki bunun için de CHP yakın tarihini bilmek gerekir. Hatta bir öncesi SHP konusunda da fikir sahibi olmak gerekir.

1980 darbesi sonrası ANAP tek başına iktidar olmuştu. Partiler kapatılmıştı. Vatandaşların sesleri susturulmuştu. Ve bu ortamda partilerin kurulmasına tekrar izin verilmesiyle bir kısım vatandaş kendi sesini duyurabileceği bir partiye yaklaştı. Ancak 12 Eylül cuntasının baskısının yarattığı korku çok kolay hareket etme şansı tanımadı. 1985 ve sonrasında sağda ANAP solda SHP oluştu. Yani ezilen, korkutulan ve yıldırılan vatandaş kendi sesini buralarda duyurmaya çalıştı. ANAP iktidar olduğu için iktidardan rahatsız olanların gideceği en kuvvetli yer SHP oluyordu ve SHP iktidar alternatifi oldu. Konya’da dahil her yerde SHP binaları coşku ve hareket içerisindeydi.

SHP 1989’da bu büyümesini, iktidarın ANAP’ta olmasına rağmen, yerel seçimlerde 1. parti olarak ispatladı. Dolayısıyla vatandaş Türkiye’nin dört bir yanında akın akın SHP’ye geliyordu. 1991’de iktidar ortağı olan SHP’nin bakanları da vardı ve de vatandaşlar işlerinin çözümü için bakanlara ulaşma şansına sahip olabiliyorlardı. Dolayısıyla SHP örgütleri Türkiye’nin her yerinde kalabalıktı.

Hatta 1992’de CHP’nin yeniden kurulması gündeme geldi. Bunun için kapatılmadan önceki yapılan en son kurultay delegeleri kurultayı toplayacak ve partiyi kurabileceklerdi. Ancak bu kurultay delegelerinin çoğu SHP’de idi. SHP iktidar ortağı idi. Dolayısıyla iktidar ortağı SHP’yi bırakıp yeni kurulacak bir CHP’ye geçmek tabii ki mevkii ve makam sahipleri için olabilecek bir şey değildi.

Nitekim CHP kurultayını toplayamadı ve yeni bir CHP kuruldu. CHP iktidar alternatifi değildi. SHP gibi güçlü de olmadı. 1994 yerel seçimlerinde aldığı oy yüzde 4 buçuktu. Ama CHP’nin en büyük özelliği birbirini seven sayan ve birbirine örgüt bağıyla bağlı sayıca az ama nitelik olarak yüksek bir üye profiline sahipti. İşte bu örgüt bilincine sahip yüzde 4 buçukluk CHP, 1994 yerel seçimlerinde yüzde 14’ün üzerinde oyu olan SHP’nin kapanıp, CHP’ye geçmesini 1995 yılında sağladı. Ve Genel Başkan, yüzde 14’ün üzerinde desteğe sahip olan SHP’nin genel başkanı değil, birbirine örgüt bağıyla bağlı yüzde 4 buçukluk CHP’nin genel başkanı oldu.

Yüzde 4 buçukluk CHP 1995 seçimlerinde yüzde 10’un üzerinde oy alırken 1999 seçimlerinde yüzde 9,75 ile baraj altında kaldı ancak hemen arkasından 2002 seçimlerinde yüzde 19,39’a ardından 2007’de 20’87 oy aldı. 2009 yerel seçimlerinde bu oy yüzde 23’ün üzerine çıktı.

Yani Türkiye’de konjonktürle gelinen bir SHP pratiğinin ardından normal şartlar altında gelişmeye çalışan bir CHP siyasetini kısaca yazdım. Şimdi Konya’da da Ankara siyasetiyle doğru orantılı olarak bir siyasi ivme yakalandı. Yani Konya’da CHP geriye gitti diye kimse söyleyemez. Ama Konya’nın sosyolojik yapısına göre de CHP iktidarını Konya’da yakalamanın mümkün olabileceği de gözükmemektedir. “Efendim bir zamanlar Konya’da 6 vekil bir senatör çıkarıyorduk” diye hayıflanan CHP’liler vardır. O zamanki konjonktürü CHP bir yakalasa 15 vekili birden alır hiç merak etmeyin.

İşi biraz uzattım ama maalesef CHP’nin yakın tarihini ve siyaset analizini yapacak çok fazla kişi Konya’da olmadığı için en azından bu analizden yararlanmalarını umarak böyle uzattım.

Dünkü kongrede kaç kişi bunu düşündü bilmem ama Konya’da bilhassa Barış Bektaş’ın Selçuklu İlçe Başkanlığından bu yana yarattığı bir sinerji var. Gençlik Kolları Genel Başkanı Genç Osman Killik’in oluşturduğu bir yenileşme var. En azından salonda cıvıl cıvıl yepyeni güler yüzlü gençler görmek bunun en güzel ispatlarındandır. Mevcut Selçuklu İlçe Başkanının partiye taşıdığı yeni yüzleri görmemek mümkün değildir. Konya’da uzun süredir üyelerde yeni yüzler göze çarpmaktadır. Dolayısıyla iktidar olmayan ve neredeyse 1995’ten bu yana kıyısından köşesinden bile iktidar olmayan CHP’de ve de Konya’da yeni yüzler partiye getirmek, çok önemlidir. Bundan daha güzel değişim mi olur?

Peki, buna itiraz edenler kim derseniz; partide eskiden beri görev yapanlar ne hikmetse yeni yüzler geldikçe sanırım rahatsızlık duymaktadırlar. Ve yeni yüzlerden rahatsızlık duyanlar “değişim” istemektedirler. Eskiyi eskiyle değiştirerek değişim olur mu?

Sonuçta CHP il kongresi bu şartlar altında yapıldı. Haliyle de değişim istediklerini söyleyen ancak değişimden rahatsız olanlarla her geçen gün değişimi yaşatanlar arasındaki seçimde tabii ki gerginlik olması da gayet doğaldı.

Burada doğal olmayan bir tek şey kimin haklı olduğuna bakmadan Tuzlukçu Belediye Başkanı’nın çocuğu yaşındaki İl Gençlik Kolları Başkanıyla sebepsiz kavgasıydı. Dediğim gibi kimin haklılığına veya haksızlığına bakmadan olayın çirkinliğini söylemeden geçmeyeyim.

CHP’lilere gönül rahatlığıyla şunu söyleyebilirim. CHP Konya Merkez’de iyi gitmektedir. Ereğli gibi solun kalesi gözüken yerlerde CHP’liler partilerine yeni yüzler, yeni güçler taşıyabilirlerse bu kaleler ayağa kalkarsa durum daha da iyi olacaktır. Seydişehir örgütü gelişirken, Akşehir de buna ayak uydurursa o zaman asıl değişim ortaya çıkacaktır. Şimdi moda olarak bahsedilen değişim “eyyamcılıktan” başka bir şey değildir.

Özgür Özel, MHP ve BBP kongreleri de artık yarın maalesef yerim kalmadı.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Erhan Dargeçit Arşivi