Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Can Azerbaycan

Can Azerbaycan

Can Azerbaycan

Azerbaycan’da çok mutlu günler yaşanıyor. Ancak bu mutlu günleri yaşamalarında Türkiye Cumhuriyeti’nin ve de Recep Tayyip Erdoğan’ın katkılarını da unutmuyorlar. Türkiye-Rusya arasındaki olumlu ilişkiler yürütülmesinden Azerbaycan da fayda sağlamıştır. Ve bu durum göstermektedir ki, bu bölgede ABD’ye veya AB’ye ihtiyaç yoktur. Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya uzlaşma içerisinde bu bölgede barışı ve huzuru sağlayacak durumdadırlar. Yarın bu durum Irak’ta da, Suriye’de de muhakkak kendisini gösterecektir.

Avrupa’nın şımarık çocuklarından Ermenistan en sonunda yıllarca eziyet ettiği Azerbaycan’dan gereken cevabı alarak yıllarca konuşulacak olan bir yenilgiyi aldı. Bu arada süreci çok iyi yöneten Aliyev’in katkılarını da muhakkak unutmamak gereklidir.

Savaşın ilerleyen safhalarında Ermenistan için Aliyev’in sunduğu şartları kabul etmek dışında bir çıkış noktası olmayacağı ortadaydı. Hatta başka çıkış noktası olmayan Ermenistan’ın Rus helikopterinin düşürülmesinde parmağı olabileceği bile düşünülmüştü. Ancak Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Rus helikopterini yanlışlıkla düşürdüğünü, tazminatını karşılamaya hazır olduklarını bildirdi ve Rusya'dan özür diledi. Bunun üzerine Azerbaycan Başsavcılığı, Rus helikopterinin düşürülmesiyle ilgili soruşturma başlattı. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, bu konudaki suçluların cezalandırılacağını açıkladı. Rus Dışişleri Bakanlığı, Azerbaycan'ın suçunu hemen kabul etmesini olumlu karşıladıklarını söyledi. Ve bu kriz büyümeden önlenmiş oldu.

Sonuçta Azerbaycan-Rusya-Ermenistan arasında imzalanan metinde Paşinyan'a hemen imzalatmak için, barış gücü konusunda Türkiye ifadesinin geçmediği gözükmekte iken Rusya ve Türkiye'nin barış gücü konusunda ayrı bir mutabakat imzalayacağı da belirtiliyor.

Erdoğan ve Putin arasında yapılan görüşmede, Putin, “Türkiye Ermenilerin çekildiği yerlerden birinde barış gücü faaliyetine katılacak” diye belirtti. Bu görüşmedeki en önemli mesajlardan birisi de Erdoğan’ın “iki ülke arasında yakalanan işbirliği ivmesinin Suriye'de de değerlendirilmesi lazım geldiğini” söylemesidir.

Ve son olarak da Rusya Savunma Bakanlığına göre Rus Barış Gücü sadece Karabağ’da değil daha önce Ermenilerin işgalinde olan sınır bölgelerinde de konuşlanacak. Azerbaycan’da Barışı Koruma Komuta Merkezi’nin Hankendi’de olması ve Rusya’nın 16 karakol kurması kesinleşmiş gibi duruyor.

İşte kısaca Azerbaycan konusunda gelişmeler bu şekilde olmuştur. Ermenistan’daki karışıklıklar, Ermenistan Başbakan’ın tavrı bunlar ayrı bir konu. Ama şu bir gerçek ki, Azerbaycan büyük bir zafer kazanmıştır. Türkiye ve Rusya bu zaferden karlı çıkan taraflardır. Ermenistan ve Ermenistan’ı destekleyen Fransa ve AB bu işten zararlı çıkmışlardır. Ermenistan bundan sonraki süreçte önceki şımarıklıklarından kurtulacak bir yol izlemelidir.

Azeri Türklerine, Aliyev’e ve tüm Azerbaycan’a, bu zafer kutlu olsun.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR