Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Atatürkçü olan Ak Parti mi, CHP mi?

Atatürkçü olan Ak Parti mi, CHP mi?

4 Eylül gününden beri bekliyorum. “Acaba CHP Sivas Kongresiyle ilgili bir açıklama yapacak mı” diye. Umarım benim gözümden kaçmıştır ancak ben hiçbir yerde göremedim. Halbuki ulusal Kurtuluş Savaşı’nın en önemli adımlarından biri olan Sivas Kongresi aynı zamanda Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı bir kongre olarak tarihe geçmiştir. Ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni kuran CHP yönetimleri bu konuda en ufak bir hareket içerisinde olmadılar.

Cumhuriyet’in değerlerine sahip çıkmaktan aciz bir CHP’nin Ak Parti’ye rakip olamamasından daha doğal bir durum var mıdır?

CHP derhal kendine gelmelidir. Atatürk ilke ve devrimlerine dönmelidir. Sivas Kongresi’ni sadece Sivas’ta bir kutlama haline dönüştüren hükümete rağmen bir politika geliştiremeyip, tüm il teşkilatlarında bu kutlamaları yapamıyorsanız o görevi bırakacaksınız. Yapan kişiler gelecek.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri döneminde yazmıştım tekrar yazayım. Farz edelim Millet İttifakı kurulmadı ve İyi Parti de aday çıkardı. Zaten diğer küçük partiler aday da çıkaramazlardı. O zaman farz edelim 4-5 adayla birlikte Kemal Kılıçdaroğlu ve Recep Tayyip Erdoğan da aday olsaydı. İkinci tura kalması için iki aday gerekirdi. Peki, en çok oyu alan ilk iki aday kim olurdu? Erdoğan ve Kılıçdaroğlu…

İkinci turda “Erdoğan karşıtları” ve hükümet karşıtları o zaman nerede buluşacaklardı. Tabii ki, Kılıçdaroğlu’nda. İşte halkın ittifakı böyle olurdu. Dolayısıyla CHP’nin kendinden ödün vermesine gerek bile kalmazdı. Sandıkta halk birleşirdi.

CHP şimdi de yerel seçimler için birilerine ödün verme derdinde anlaşılan. Atatürk isminden bahsetmeyerek, 30 Ağustos’u geçiştirerek, Sivas Kongresi’ni hatırlamayarak Cumhuriyetçilik olur mu? Atatürkçülük olur mu?

Atatürkçülük bu ülkede her zaman geçerli politikadır. Siz yüzde 5 bile olmayan marjinal din tüccarı kesimlere bakmayın. Bu ülkede Atatürk’ü yüzde 95 sever ve sayar. Atatürk’ten ödün vermeye gerek yoktur.

Bu ülkede Atatürk Devrimlerini yüzde 95 doğru bulur. Doğru bulmayan yine marjinal, din tüccarı, dinden rant sağlayan kesimdir. Bunların doğru bulmaması da gayet doğaldır. Kılık kıyafet konusunda bile vatandaş devlet kurumlarındaki saçı sakalı birbirine girmiş, kılık kıyafeti alışılagelen devlet adabına aykırı kişileri doğru bulmadığını her zaman belirtmektedir.

Yani anlayacağınız CHP ne Amerikancı sağ partilere ne HDP gibi bölücülüğe hizmet eden partilere ne de PKK-FETÖ gibi ABD kaynaklı terör örgütlerine ödün vermek ve şirin görünmek zorunda değildir. Sadece kendi olması yeterli olacaktır.

Aslında bilhassa 2015’ten sonraki Ak Parti’yi düşündüğümüzde, uyguladığı ulusalcı politikalarla, üretim ekonomisiyle, komşularıyla ilişkileriyle, dış işleriyle, tarikat ve cemaatlerle savaşmasıyla, dünyadaki konjonktür belirlemesiyle yarın bir gün CHP’nin elinden Atatürkçülüğü de alırsa hiç şaşırmayın. Çünkü bu CHP artık kendi yapısını terk etmiştir ve de düzelmediği müddetçe vatandaş oyunu vermemeye devam edecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR