Emine Seda Sevinç

Emine Seda Sevinç

Umut tacirlerine prim vermeyin

Umut tacirlerine prim vermeyin

Popüler kültür, tüm dünyayı etkisi altına aldı. Bizim gibi muhafazakar olduğunu ifade eden bir milleti bile. Popüler kültürün yayılması dini ve milli değerlerimize olan bağlılığımızı olumsuz yönde etkiledi. Halbuki kültürümüz milletimizin devamlılığını, ayakta kalmasını sağlayan temel unsurlardan biri. Yabancı kültürlerin etkisi altında kaldık ne yazık ki…

‘Moda, trend’ gibi isimler altında sunulanlar özellikle gençler arasında kendine bir hedef kitle buluyor. Popüler kültür ürünlerine sahip olmamak, kullanmamak cahillik ya da geri kalmışlık olarak gösteriliyor. Gençlerin kültürü değiştikçe kuşaklar arasında çatışmalar meydana geliyor. Dolayısıyla da toplumun yapısı bozuluyor. Şimdi buraya kadar olan bölüm bir genelleme idi.

Son dönemlerde en çok satan kitaplara bakıyorum. Kişisel gelişim ile ilgili kitaplar çok satıyor, öne çıkanlar arasında kendine yer buluyor. Millet bu kitapları neden alıyor, oldum olası anlayabilmiş değilim. Ya sosyal medyadan hikaye paylaşmak için alıyor ya da okuyup faydalanacağına inanıyor olsa gerek.

Dedim ya anlayabilmiş değilim diye. Aslında tam olarak anlayamama değil de kabul edememe gibi bir durum. Kişisel gelişim kitapları bana sanki umut tacirliği gibi geliyor. ‘Nasıl şuna erişilir, nasıl mutlu olunur’ falan gibi kitaplar var. Nasıl mutlu olursunuz diye sorsam cevap veremeyecek misiniz sanki? Karşınızdaki insanın bir gülümsemesiyle veya bir parça çikolatayla mutlu olmaz mısınız? Şükretmeyi mi bilmiyorsunuz?

Madem seviyorsunuz bu kişisel gelişim hadiselerini, ben size buradan bedavadan vereyim mutluluk formüllerini.

Öncelikle kendinizi sürekli eleştirmeyi bir bırakın. Kendinize karşı şefkatli olursanız mutlu olursunuz. Ayrıca kendinizi de kimseyle kıyaslamayın. Çünkü bu mutsuzluk belirtisidir. Alkolden, kumardan, zinadan, israftan kaçının. Son olarak; çok insan çok mutluluk getirmez. Etrafınızdaki insanlar az ama öz olsun.

Ben bunları öğrenirken, yazarken para vermedim. Kişisel gelişim külliyatı falan da okumadım. Var mı bir yanlışlık söylediklerimde? Yok. O halde umut tacirlerine prim vermeyin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Emine Seda Sevinç Arşivi
SON YAZILAR