Servet R. Çolak

Servet R. Çolak

Konya’da bir(lik) olmak

Konya’da bir(lik) olmak

Konya’da bir(lik) olmak

Kaç kere duymuşuzdur ‘Konya birlik ve beraberlik şehri’, ‘Birlik ve dayanışma içindeyiz’, ‘Birlik ruhu içindeyiz’ gibi…

Bu söylemleri özellikle siyasetçilerimiz ve yazarlarımız müthiş bir argüman olarak kullanıyorlar. Gerçekten öyle mi acaba? ‘Birlik’ ile ilgili yapılan sözlerde mangalda kül bırakılmıyor ama gerçekte birlik içinde mi çalışılıyor diye düşünmeden yapamıyor insan.

Aslına bakılacak olursa ortada pek de düşünülecek bir durum yok. Birlik beraberlik söylemi yapan siyasetçilerimizi, yazarlarımızı toplumun önder olarak seçtiği kişileri takip edin, bakın, inceleyin… Kiminle birlikteler, kiminle birlikte bu sözleri söylüyorlar. Karşılaşılan manzarada şaşılacak bir durum olmadığı görülecek. Bu söylemleri yapanların hepsinin ‘Birliktelik’ derken kendi siyasi veya dünya görüşüne sahip kişilerle birlikte olma gayreti içinde olduğu ortaya çıkıyor.

Yani bir AK Partili ile bir CHP’li, Bir Saadet Partili bir Büyük Birlik Partilinin birlikte bir iş yaptığı veya proje çıkardığı filan asla ortada yok. Hâlbuki Konya’da birlikte olup birçok sorunun altından kalkılacağından hepimiz tarafından biliniyor.  Aslında ‘Birlik’ denilirken anlatılmak istenen sanki ‘bu şehirde bir benim, benim grubum, tarafım’ denilmek isteniliyor gibi yapılıyor.

Hadi siyasetçilerin tarafı belli ve onları bu konudan uzak tutalım. Her alanımızın siyasete dayandığı bir ortamda, STK’lar, memurlar, yazarlar, basın ve aklımıza gelen herkes kendi tarafının en haklı olarak savunuyor. Bu savunmasının başına da ‘Birlikteyiz’ sloganını getiriyor. İşte tam da söylemek istediğim bu…  Sözde var özde yok. 

İşte Osmancılık fikrinde anlatılmak istenen Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşayan Türk’ü, Arap’ı, Kürt’ü Kıptı’sı gibi milletlerin bir arada olması ve bir devlet ruhuna sahip olmasıydı.

En başta kendini ‘Osmanlı torunuyum’ diye her zaman bas bas söyleyen kişiler ne hikmetse kendinden olmayan veya azıcık kendisinden farklı düşünen kimseleri ‘Birlikteliğe’ dahil etmiyorlar. Konya’daki TV programlarında farklı görüşe yer vermiyorlar. Ortadaki sorunlar kimlerin işine gelmiyorsa bunu kapatmaya çalışıyorlar. Birlik olarak gördükleri şeyi kendilerinin çevresinde toplanmak, kendi amaçlarına hizmet olarak sayıyorlar.

Şehrin birlikte yönetilmesi için oy veren vatandaşlara göstermelik olarak ‘Birliktelik’ tablosu gösteriliyor ama işin arkasındaki gerçekler hiç öyle görünmüyor. Aslında bunu da herkes biliyor fakat ses çıkarmıyor veya çıkarmak da istemiyor.  

Konya’nın gerçekten birlik olması gerekiyorsa bunu en başta yönetici, siyasetçi, yazar, fikir adamları tarafından sağlanması gerekiyor. Sadece reklam ve slogan için söylenen tüm bu sözler, hem kendilerine hem de topluma büyük zarar verir ve gerçekten istenilen birliktelik asla ortaya çıkamaz.

Birliktelik söylemlerinden sadece bir örnek vermek gerekirse buna metro projesi en güzel örnek olur.  Olay tamamen siyasi ortama çekildi ve bu ortam içinde insanlar birbirlerini kışkırtıyorlar. Konya’ya yapılacak güzel bir yatırımın siyaset üstü olması ve herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Metro yapılacaksa sağcısı solcusu, yukarısı aşağısı, zengini fakiri hepsi bir olmalı.

Bunun gibi binlerce örnekler birliktelikle yapılacak işlerdir. Sözde yapılan sözde kalır…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Servet R. Çolak Arşivi