Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Muhtarlıklar yeniden gözden geçirilmeli

Muhtarlıklar yeniden gözden geçirilmeli

Muhtarlıklar yeniden gözden geçirilmeli

En son ne zaman muhtara gittiniz? Veya son yıllarda muhtara ne kadar işiniz düştü? Bu soruların cevabını vermekte zorlanacağınızı biliyorum. Benim ise en son muhtara ne zaman işim düştüğünü soracak olursanız 15 yıl önce ikametgah ilmuhaberi almaya gitmiştim.

Hepinizin de bildiği gibi muhtar ve ihtiyar heyeti seçimi 1944 tarihli Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline Dair Kanununa göre yapılmaktadır. Kanunun 1. maddesine göre muhtarların 17 adet görevi bulunmakta olup, vatandaşlar genel olarak ikametgah ve nüfus kayıt örneği çıkarılması işlemlerini bilmektedir.

Ancak son yıllarda  gelişen teknolojiyle birlikte artık bir çok belge turkiye.gov.tr üzerinden verilebilmektedir. E-devlet üzerinden vatandaş muhtarların verebileceği bütün evrakları hemen bir tıkla almaktadır.

Hali hazırda, özellikle Büyükşehirlerde, vatandaşlar tanımadıkları, bilmedikleri ve genel olarak bir iş yapmayan muhtarlara oy vermek zorunda kalmaktadır. Zaten son seçimlerde de gördüğünüz gibi muhtarlara verilen oylar her seçimde büyük düşüşler yaşamaktadır.

İçişleri Bakanlığı verilerine göre 50 bini aşkın muhtar bulunmaktadır. Her muhtara 2020 yılı Ocak ayı itibariyle 2007  TL net maaş verilecektir. Bununda hazineye maliyeti yılllık yaklaşık 8 milyar liradır. Hem muhtarların SGK primlerinin de devlet tarafından ödendiğini biliyor musunuz?

Artık bundan önce muhtarların yaptığı ancak günümüzde e-devlet üzerinden yaptığımız bütün işlemler nedeniyle muhtarlık müesseseselerine özellikle büyükşehirlerde gerek kalmamaktadır. Muhtarlıklarca yapılan işlerden kalan kısımların belediyelere ve kaymakamlıklara devri yapılarak, bir kaynak israfına son verilmelidir.

Buna bir çok muhtarımız karşı gelecektir ancak söz konusu ülkemiz olunca ve ekonomik tasarrufları düşünecek olursak onlarda buna karşı gelmeyecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR