Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Kimlik fotokopilerine dikkat!

Kimlik fotokopilerine dikkat!

Geçtiğimiz günlerde Merkez Bankası bir uyarı yaptı. Kimlik fotokopilerini verdiğimiz yerlere ve verilme amacına dikkat çekerek, herkesi dikkatli olmaya çağırdı. Hepinizin de bildiği gibi neredeyse her kurumda veya şirkette bir işlem yaparken hemen kimlik fotokopisini isterler.

Yeni bir telefon aboneliğimi alacaksınız, bir yer mi abone olacaksınız, kargo işleminiz mi var veya havale mi göndereceksiniz? Sizden hemen bir kimlik fotokopisi isterler. Aslında yasal olmayan bu uygulama ile bazen çok canınız acıyabilir veya yıllar süren bir hukuk mücadelesi sürdürürsünüz.

Sizden kimlik fotokopisi isteyen görevli kişi, koca koca kâğıtlarla uğraşmaktan ve form doldurmaktan üşendiği için sizden kimlik fotokopinizi ister, müracaat formunuzun altına iliştirerek kendisini kurtarmış olur.

Ancak bankanın da uyardığı konular aslında hiçte yabana atılır konular değildir. Vereceğiniz bir kimlik fotokopisi kötü niyetli kişilerin eline geçecek olursa neler yapabilir. Mesela bir yere üye olabilir. Mesela yeni bir telefon hattı alabilir. Mesela bir yere kefil olabilir. Ondan sonra uğraş gitsin.

Bunu önlemenin en güzel yolu ise kimlik fotokopiniz ne için kullanılacaksa fotokopinin üzerine onunla ilgili not düşebilirsiniz. Mesela yeni bir telefon hattı için verdiyseniz ‘falan hattın abonelik işlemleri için verilmiştir’ diye not düşebilirsiniz. Veya kimlik fotokopisinin üzerine iki paralel çizgi çekerek ne için kullandığını yazabilirsiniz.

İleride zan altında kalmak istemiyorsanız bunlara dikkat etmenizi öneririm. Bunları yaparak kimlik fotokopinizin amacı dışında kullanılmasına engel olmuş olursunuz. Artık günümüzde insanlara olan güven fazlası ile sarsılmış durumdadır. Kimlik fotokopisi mağdurlarından biri olmak istemiyorsanız biraz daha dikkat lütfen.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR