Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Biz de “Lada”yı boykot edelim

Biz de “Lada”yı boykot edelim

Uçak düşürme krizinin ardından Rusya Türkiye’ye karşı büyük yaptırımlara imza attı. 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olacak bu yaptırımlarda sebze ve meyveden tutunda turizme kadar birçok sektör darbe almış olacak.

Ancak burada atlanan bir konu var ki, çok önemli. Bu yaptırımlarda zararlı çıkacak olan kişi Rusya’dır. Ekonomik tablolara baktığımız aman bizim Rusya’ya sattığımız malların değeri 6-7 milyar dolar iken, Rusya’nın bize sattığı malların değeri ise 24-25 milyar dolar gibi rakamlara ulaşmaktadır.

Rusya Türkiye ile olan ticaretini sıfırlarsa bile en zararlı olan yine kendisi olacak. Yıllık zararı yaklaşık 17-18 milyar dolar gibi büyük bir rakam olacak. Rusya’nın elindeki en büyük koz olan doğalgazla ilgili olarak Ukrayna ve Katar ile anlaşmaya varılması, doğalgaz kullanıcılarını rahatlattı.

Artık bundan sonra Rusya düşünsün. Bizim mallarımıza boykot koymasına karşı bizde Rusya mallarına boykot koyabiliriz. Mesela Rusya’nın en büyük otomobil firması olan ve ülkemizde de çok kullanılan  “Lada”yı alıp satmayız. Onlara ait yedek parçalarını bulundurmayız.

Rusya aslında bizim için cazip bir Pazar. Turizmimizi ayakta tutan,  Almanlardan sonra en çok ülkemize gelen Ruslardır. Bu pazarı kaybetmek istemeyiz. Ancak ülkemizi de çok seviyoruz. Bize misilleme yapana misli ile karşılık veririz.

Rusya’da bulunan öğrenci ve müteahhitlerimizle, oradaki çalışanlara karşı uygulamaya koymaya çalıştığı çağ dışı uygulama tam Ortodoks Rusya’ya yakışır bir durumdur. Biz onların yaptıklarını yapmayarak burada bulunan Rus misafirlerimize gerekli misafirperverliği gösteririz. Aslında aramızdaki fark da bu ayrıntıdadır.

İnşallah bu kriz en kısa zamanda çözülür de her iki ülke vatandaşları da rahat bir nefes alır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR