Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

İsrafçı bir toplum olduk

İsrafçı bir toplum olduk

İsrafçı bir toplum olduk

“İsraf haramdır” diyen yüce dinimize rağmen son yıllarda adeta israf konusunda birbirimiz ile yarışır hale geldik. Ekmekten tutunda suya, elektriğe, doğalgaza, yiyecek ve içeceklerimiz konusunda adeta birer mirasyedi havasında israflar yapmaktayız.

Aslında şimdi sormak gerekir. Bize ne oldu da medeniyetler kurarken, çağlar açıp kapatırken, destansı bir tarih yazarken, ilim ve irfan merkezleri olurken bir hiçe doğru kürek çekmeye başladık. İnsanlarımız komşusunun kapısının önündeki taşı alırken bile müsaade isterken, esnafı ben siftah yaptım komşuma git derken ne oldu da vurdum duymaz ve israfkar bir toplum olduk.

Ecdadımız ilmi ve teknolojiyi çağ üstü şeklinde yapıp kullanırken, ilim ve din alimleri yetiştirip dünyaya hizmet verirken ne oldu da bize çağ gerisinde yaşayan cahil bir dünyada kısıtlı kaldık. İlim mi çok geldi bize yoksa alim mi? Yoksa bize makam mı ağır geldi ? Yoksa biz layık görüldüğümüz bütün nimetleri nankörce ve horca mı kullandık.

Ne oldu bize de halktan hükümete her insanımız rant, şöhret, kumar, hile, rüşvet ve illet tezgahlarından vazgeçemeyen bir bağımlı haline dönüştü? Padişah bir gün Mevlana’ya sorar: ‘Beni ne zaman hatırlarsın?’ Mevlana da derki “Mevla’yı unutunca sizi hatırlarım.” Dünyalık kişileri ilahlaştırıp onları hep üstün gördük.

Bize  aslında son yıllarda çok şey oldu. Biz içi boşaltılmış adeta bir heykel olduk. Önce ahireti sonra Mevla’yı unuttuk. Daha sonrada  malum işte israfkar, günahkar, anlayışsız bir toplum olduk işte.

Batı, medeniyet ve çağ atlama derken bize ne olduysa aslında azar azar oldu. Büyük bir maneviyat ve kültür erozyonu içerisinde yaşadık durduk. Bize ne olduysa hep umursamazlığımızdan oldu.Bize ne olduysa maneviyatı ve ilmi bıraktığımız gün oldu.

Her şeyi usul usul  kaybederken bir şeylerin ters gittiğini düşünmedik. Çünkü düşünmemizi istemiyorlardı. Televizyon ve sosyal medyadan bize israfı, müsrifliği ve yalan dünyayı pompalıyor, savaş sahnesinde yıkamadıkları Türkleri bu şekilde saf dışı bırakmaya çalışıyorlardı. Sizce de amaçlarına ulaşmadılar mı?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR