Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Balcı’lardan sonra Aladağ faciası

Balcı’lardan sonra Aladağ faciası

Bazı olayları sadece “kader” diyerek geçiştiremeyiz. Önceden tedbir alınmalı, gerekli denetimler yapılmalı, her ihtimal üzerinde proje  hazır olmalıdır. Adana’nın Aladağ ilçesindeki kız öğrenci yurdundaki yangını da sadece “kader” diyerek kendimizi avutmayalım.

 

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir öğrenci yurdu açmak için bir çok prosedürü tamamlamak gerekir.Bunların arasında en dikkat çekeni ise yangın önlemleridir. Çevre, sağlık ve güvenlik önlemlerinin yanı sıra yangına karşı alınan tedbirler, bağlı bulunan itfaiye müdürlüklerinde titizlikle uygulanır.

 

Peki, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olmayan  ve MEB tarafından denetlenmeyen yurtlar için bu söylenebilir mi? İşte bu soruya verilecek cevap koca bir hayır. Milli Eğitim Bakanlığının denetiminden kaçmak isteyen bazı kişi ve kuruluşlar öğrenci evi, öğrenci pansiyonu, öğrenci apartı veya çeşitli dernekler adı altında öğrencilerin kalacakları yerler inşa etmektedir.

 

8 yıl önce Taşkent ilçemize bağlı Balcılar beldesinde de aynı acıyı yaşamış, yetkilileri uyarmıştık. Balcılarda da kaçak kuran kursunda tüp gaz patlaması sonucu bina çökmüş ve 18 evladımız hayatını kaybetmişti. Günler süren araştırmaların ardından yetkililer olayı unutmuş, evlatlarını kaybedenler içine düştükleri acı ile yaşamlarını devam ettirmektedir. Ayrıca dava 8 yıldır çözüme ulaşılamamıştır.

 

Bu sefer Adana’nın Aladağ ilçesinde aynı şekilde Milli Eğitime kayıtlı olmayan bir öğrenci yurdunda çıkan yangın sonucu 12 evladımız hayatının baharında can verdi. Denetimden uzak, her tarafı halı kaplı, yangın merdiveni kilitli ve üçüncü katı ahşap olan bina hem kendini yaktı hem de ülkemizin yüreğini yaktı.

 

Artık yetkililerin kesin bir kararlılıkla öğrencilerin kaldığı yerler konusunda acil tedbir alması gerekir. Adı pansiyon, yurt, apart veya öğrenci evi ne olursa olsun Milli Eğitim Bakanlığının denetimine alınmalı ve özel yurtlarda uygulanan kriterler buralar içinde geçerli olmalıdır.

 

Taşkent Balcılardaki facia gibi Adana Aladağ’daki facia da zamana yenik düşmemelidir. Artık bazı tedbirleri facialar yaşanmadan almalıyız. Bu konuda yetkililere büyük görev düşmektedir. Olay sadece kuru taziyelerle geçiştirilecek bir olay değildir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR