Halime Bilgin

Halime Bilgin

Fransa'dan Günlükler

Fransa'dan Günlükler

Bu gece burada Avrupa Müzeler Gecesi (La Nuit Européenne des Musées)

Bir çok müze kapısını saat 18h de ücretsiz olarak ziyaretçilerine açıyor. Avrupa’da her yıl, Mayıs ayının bir gecesi Avrupa Müzeler Gecesi olarak kutlanıyor.

Avrupa Müzeler Gecesi'nin ilham kaynağı Almanya da, Berlinlilerin evlerine yakın olan ve daha önce gitmedikleri müzeleri ziyaret etmeye davet edildiği 1997'deki Berlin Müzelerinin Uzun Gecesi (Lange Nacht der Museen ) etkili olmuş. Fransa’da bu fikirden yola çıkarak, 1999 yılında, Fransa Kültür ve İletişim Bakanlığı'nın girişimi ve Müzeler Müdürlüğü işbirliğiyle, baharda bir pazar günü müzelerin halka açılmasını sağlamış. Daha sonrasında “Printemps des musées" Bahar müzeleri adıyla bu gelenek, 2001 yılından itibaren Avrupa Konseyi’ne bağlı 39 ülkenin katılımı ile genişlemiş ve 2005 yılında Fransa'da Avrupa Müzeler Gecesi adını alarak ünü dünyaya yayılmıştır. Türkiye de bu katılımcı ülkeler arasındadır.

Aslında 30 yıldır Müzeler Günü 18 Mayıs’ta tüm dünyada kutlanmaktadır. Fakat Uluslararası Müze Konseyi 18 Mayıs'a en yakın Cumartesi gününü Müze Gecesi olarak kabul etmiştir. Bu nedenden belirli bir tarihi yoktur. Her yıl müzeler gecesi tarihi ve etkinlikleri Mayıs ayında yayınlanmaktadır. Bu yıl belirlenen tarih tamda Müzeler Haftası’nın ilk gününe denk gelmiştir.

Etkinliğin amacı dünya kültür mirasının korunması ve müzeciliğin tanıtılması amacını taşımaktadır. Diğer taraftan ise farkındalık oluşturarak geniş kitlelere ulaşmak, yeni ziyaretçiler edinerek ilgi çekmek ve en önemlisi de Avrupa müzeleri ve halkı arasında gerçek bir seferberlik oluşturmaktır. Amaç bir yandan halkı seyahat etmeye motive ederken bir yandan da bir Avrupa kültürünün inşasına katkıda bulunmaktır. Bu etkinlik kapsamında, Avrupa’nın dört bir yanında pek çok müze, galeri ve kültür merkezi ziyaretçilerine kapısını aralayarak farklı etkinlikler hazırlamıştır.

Fransa'da bir çok müze, konserlerden, atölyelere, özel sergilerden farklı gösterilere çeşitli etkinliklerle kendi programını önceden oluşturarak Mayıs ayı boyunca duyurmaya başlamıştı. Bu günde kapıları saat 18h de açacak. Müzeler şehri Paris'te 80'den fazla müze bu geceye çeşitli hazırlıklar yaparak katılıyor.

Müzeler, herkesin bildiği gibi tarihi, sanatsal veya kültürel değerlere ev sahipliği yapan ve ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunan mekanlardır. Genellikle gündüz saatlerinde ziyaret edilen ve turistlerin yoğun ilgisini çeken bu eşsiz yerler, Avrupa Müzeler gecesi ile farklı bir bakış açısını da beraberinde getirmiştir. Müze geceleri, müzeleri sadece turistik bir mekan olmaktan çıkarıp aynı zamanda eğitici ve ilham verici bir yer olarak görmeye de katkı sağlamıştır.

Müzeler konusu açılmışken, şunu da ekleyelim. Fransa bu konuda her fırsatı değerlendirmesini iyi bilen bir ülkedir. Mesela bu yıl yapılacak olimpiyatlarda şimdiden müzeler de payına düşeni aldı. Gelen ziyaretçilerine bazı müzeler odalarının bir bölümünü açarak gelen ziyaretçilerine hem müze deneyimi hem de yoga, kardiyo gibi spor deneyimi yaşatacak.

Tüm bunları niye yazdığıma gelince "Avrupa müze gecesi" kapsamında ülkemizde de yapılan etkinliklere biraz dikkat çekip farkındalık oluşturmak, kültürel ve sanatsal yöne biraz dikkat çekmek içindi. Ülkemizin o kadar çok yönünü seviyorum ki hiç bir Avrupa ülkesi ile kıyaslayamam fakat kültür ve sanata olan ilgisizliğine üzülerek eleştiride bulunabilirim.

Çünkü bu ilgisizliğimiz yüzünden bir çok değerimizi geçmişimizi Avrupa müzelerinde ziyaret etmekte ve uçak bileti ödemek zorunda kalıyoruz.

Umarım bu gece bulunduğunuz vilayette kapısını açan gençlere, çocuklara ve yetişkinlere yönelik etkinlik düzenleyerek halkını ağırlayan bir müzeye gitme fırsatınız olur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Halime Bilgin Arşivi
SON YAZILAR