Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Yazmak istemiyorum ama…

Yazmak istemiyorum ama…

Birinci dalga sağanak kar yağışının ardından 2. dalga kar yağışlarıyla da tanıştık. Geçtiğimiz hafta 2 gün okullar tatil edilirken bu sefer 1 gün tatili yaptık bile. Geçen haftadan bu tarafa sanırım en çok eleştirilen kurumlar belediyeler oldu. Aslında geçen hafta sonunda çok fazla gündemde olmasına rağmen ben yazmak istememiştim.

Ama anlaşılan o ki her kar yağdığında bu belediye eleştirileri devam edecek. Zaten biz de adet haline gelmiş, her şeyi birileri gelecek yapacak ve biz de sefasını süreceğiz.

Öncelikle şunu söyleyeyim. Dünyanın hiçbir gelişmiş ülkesinde kar yağışı gibi bir durumda arter yollar dışında hiçbir şekilde belediyeler müdahale etmez. Kar yağışı sona erer ondan sonra müdahale başlar.

Şimdi geçen hafta kar yağdığında, oturduğum sitenin bahçesi haliyle karlar altındaydı. Önce arabanın üzerindeki karları temizledik. Daha sonra çıkacağımız yolları biraz temizledik. Bu süre tam tamına 45 dakika sürdü. Daha sonra yola koyuldum. Selçuklu’da Veysel Karani caddesi üzerinden, Yeni İstanbul caddesine çıktım. Ardından Marangozlar kavşağından Ankara Caddesine çıktım ve Ankara caddesinden Beşyol kavşağı üzerinden İstanbul caddesine ve gazeteye ulaştım. Dün sabah ikinci kar sağanağının ardından da aynı yollardan gazeteye gittim. Ve ikisinde de yollar tuzlanmış ve açıktı. Gayet rahat bir şekilde yolculuk yapabildim.

Bu durumu çevremdeki bir takım dostlara anlatınca aldığım cevap “sen bir de ara yollara bak”. Tamam da zaten neredeyse hiç kar yağışı durmadı. Buna rağmen arada 1 gün yağmadığında tüm belediyeler seferber oldu ve ara sokaklardaki karları da kaldırdılar. (Tabii ki yol kenarında park etmiş araçlardan imkan buldukları kadar)

Şimdi yine bu yazıyı okuyunca “belediyeci olmakla” suçlayacaklar olduğunu biliyorum ama uyararak işin doğrusunu anlatmanın da gerekliliğine inanıyorum.

Belediyeler her kişinin başına bir eleman vererek o kişinin kardan kurtulma taleplerini yerine getirmesi imkanı maalesef yoktur. Bunun için kanunlar, genelgeler vb. devreye giriyor. Ve tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de kar yağışı esnasında arterler dışında müdahale değil, yağış bittikten sonra temizleme şeklinde belediye çalışmalarını görüyoruz.

Bu arada sitemizin içindeki, kapımızın önündeki, dükkanımızın önündeki karları da “bi zahmet” kendimiz yapıvereceğiz.

Bence 20-25 senedir görmediğimiz bu yoğunluktaki bir kar yağışının ardından Konya belediyeleri iyi bir sınav vermiştir. Ve yollar imkanlar içerisinde açık kalabilmiş, vatandaşların işini aksatmamasını sağlamıştır.

Eğer bu konuda yazımın aksine bir şey söyleyecekler olursa mümkün mertebe yönetmelikleri ve diğer ülkelerdeki uygulamaları da bir inceleyip gelirlerse memnun olurum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR