Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Sıcaklar yangınları da sinirleri de yükseltiyor

Sıcaklar yangınları da sinirleri de yükseltiyor

Havalar oldukça sıcak gidiyor. Mümkün mertebe günün ortalarında önlemsiz gezinmek rahatsızlık verebilecek düzeyde. Bir de trafikte araç kullanıyorsanız inanın bir taraftan havanın sıcağı diğer taraftan vatandaşların kural tanımazlığı tansiyonu en üst derecelere fırlatabiliyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte alışageldiğimiz ülkenin dört bir yanından yangın haberleri maalesef bizlerin de canını yakıyor. Hatay'ın Belen ilçesine bağlı Soğukoluk Mahallesi Armutçuk mevkiinde bir evde yaşayan iki kişinin, bahçelerindeki sazlık alanı temizlemek için yaktığı ateş, kontrolden çıkarak ormanlık alana sıçradı. Bir başka yangın haberi Çanakkale'de Kızılkeçili köyüne yakın ormanlık alanda çıkan iki farklı yerden geldi. Diğer bir haber de Mersin'in Gülnar ilçesinde Kavakoluğu Mahallesi'ndeki ormanlık alanda meydana geldi. Bu arada Milas-Bodrum karayolu Havalimanı kavşağında 14 Temmuz’da başlayan orman yangınının faili de yakalandı. Şahıs, aracı ile giderken ormanlık alana torpil atmış. Geçtiğimiz hafta yangın haberleri böyle başladı.

Yani anlayacağınız 3-5 tane “gerizekalının” yaptıkları saygısızlık ve kural bilmezlik yüzünden tüm ülke akciğerlerimizden oluyoruz. Maalesef bir şeyleri yaparken sadece kendi çıkarlarımızı düşündüğümüzden çevreye ve diğer kişilere verdiğimiz zarara bakmıyoruz bile. Adam evinin önündeki sazlıktan kurtulmak istiyor bir “halt” ediyor. Ondan sonra Devlet’in tüm kurum ve kuruluşları seferber oluyor ayrıca civar köyler boşaltılıyor, vatandaşlar evlerinden oluyor.

Bu saygısızlık, hadsizlik, işbilmezlik sadece yangınlar konusunda karşımıza çıkmıyor. Trafikte de aynı sorunlar yaşanıyor. Genelde konuşmaya başlanırken “Konya’da trafik sorunu var” diye hemen ahkam kesilir. Ama ben size en son söyleyeceğimi başta söyleyeyim Konya’da trafik sorunu falan yoktur. Konya’da “trafik kurallarını bilmeyenler” sorunu vardır. Ve de buna bağlı olarak “saygısız sürücü” sendromu oluşmuştur. Bu iki sorun çözüldüğü anda Konya’da trafik sorunu falan kalmayacaktır.

Hukuken belki imkanı yok ama mesela mevcut ehliyeti olanlar arasında sadece güncel trafikte kullanılan levhaları sorarak bir sınav yapılsa inanıyorum ki birçok sürücü ehliyetini kaybeder. Mesela üçgen trafik levhasının ne olduğunu cevabını veremeyecek ben birçok kişi tanıyorum.

“Yol ver” levhası takılıyor. Bundan anlamayanlar için ayrıca bir de “ada etrafında dönen araca yol ver” diye altına kocaman yazılıyor. Ve de buna rağmen bu kavşakta çok kaza yapılabiliyor. Bunu cahillik ve saygısızlık dışında açıklama şansı maalesef yok.

Trafikte saygısızlığın bir başka yönü de bilhassa son zamanlarda çıktı. Canı isteyen vatandaş yola iki trafik konisi dikerek yolu kesebiliyor ya da kendine göre yola düzen veriyor. Bir de bunu sanki belediye personeli yaptığında “olabilir” gibi bir tepki vermek bana çok anlamlı gelmiyor.

Benim bildiğim eğer trafik kesilecekse ya da düzenlenecekse bunun muhatabı Emniyet Müdürlüğü trafik ekipleridir. Ne belediyedir ne de diğer bir kurum-kuruluştur. Ama vatandaş kendisinin yönetilmesinde kullanılan yasaları da bilmediğinden yapılan her şey “sanki doğruymuş” gibi geliyor.

Yazımızın başına dönecek olursak; işte bu sıcaklarda bu saygısızlıklar çok daha fazla tepki görebiliyor. O nedenle çok daha itidalli olmakta, insanlara karşı saygıda azami özen göstermekte ve de sabırlı olmakta yarar görmekteyim. Bu hafta en önemli yapılması gereken sanırım budur.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR