Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Sayı ve numara önemli

Sayı ve numara önemli

Gazeteci Yazar İsmet Berkan’ın 28 Şubat sürecinde Erbakan Hoca’nın istifasıyla ilgili yazdığı bir anısını paylaşmak istedim bugün.

“Biliyorsunuz, görevdeki bir başbakan istifa ettiğinde bizim Anayasamıza göre hükümet istifa etmiş sayılır. Böyle bir durum yaşandığında, Cumhurbaşkanları, bir resmi yazı hazırlayarak müstafi başbakandan yeni hükümet kurulana kadar hükümetin görevine devam etmesini isterler. Böylece, göreve devam eden hükümetin yasallığı temin edilir. Eğer bir başbakanın istifa etmek için geldiği biliniyorsa Cumhurbaşkanları 'Yenisi kurulana kadar göreve devam' yazısını önceden hazırlayabilirler. Nitekim, Başbakan Necmettin Erbakan, 17 Haziran 1997 günü Çankaya'dan randevu istediğinde istifa edeceği biliniyordu. Demirel de, Genel Sekreteri rahmetli Necdet Seçkinöz'e önceden talimat vermiş, bu yazıyı hazırlatmıştı.

Erbakan geldi, Demirel'in makam odasına geçtiler. İkili baş başaydı. Erbakan'ın elinde iki tane mektup vardı. Birincisi istifasıydı, ikincisi ise Refah ve Doğru Yol gruplarında toplanan imzalardan oluşan meşhur 'Havada yakıt ikmali' mektubu, yani görevin DYP Genel Başkanı Tansu Çiller'e verilmesini talep eden mektuptu. Daha sonra Cumhurbaşkanı Demirel istifa mektubunu Erbakan'ın elinden 'kapar gibi' alıp, hemen düğmeye basıp Genel Sekreter Seçkinöz'ü odaya çağırır.

Seçkinöz odaya girince Demirel istifa mektubunu ona uzatır ve 'Sayın Başbakan istifa ettiler, ben de kabul ettim. Gereğini yapınız, gereken evrakı hazırlayınız' der. Seçkinöz odadan çıkar, kapının önünde bir süre oyalanır ve bu arada istifa mektubunu da Köşk'ün o zamanki Kanunlar Kararlar Daire Başkanı Yalçın Demirel'e verir. Aslında o gün Köşk'teki heyecan görülmeye değerdir. Aylardır hükümetin 'normal' yollardan istifasının sağlanması için gösterilen çabalar herkesin malumu ve sonunda Erbakan istifa etmiştir artık. Şimdi top Köşk'tedir, kimin Başbakan olacağına Demirel karar verecektir. Kaçınılmaz gibi gözüken darbe büyük ölçüde önlenmiştir. Neyse Seçkinöz odaya geri döner, evrakı Demirel'e uzatır, o da yenisi kurulana kadar hükümetin devamını isteyen mektubu imzalayıp Erbakan'a verir. Kısa süre sonra Erbakan Köşk'ten ayrılır.

Ayrılır ama yılların tecrübeli hukukçusu Yalçın Demirel Başbakan'ın istifa mektubunda bir arıza bulmuştur. Hatta Yalçın Demirel'e göre bu bir resmi istifa mektubu bile değildir, çünkü evrak resmi değildir, üzerinde Başbakanlıktan çıkmış resmi bir evrak olduğuna dair sayı numara vs. hiçbir kayıt bulunmamaktadır. Evrak, bu haliyle Necmettin Erbakan isimli bir vatandaş tarafından Süleyman Demirel'e yazılmış kişisel bir mektuptan farksızdır. Ama çareyi de hemen Yalçın Demirel bulur. Mektubu Başbakanlığa fakslar, oradan hemen bir sayı numara vs. alınmasını sağlar ve böylece bütün 28 Şubat döneminin belki en önemsiz ama bence en komik 'kriz'lerinden biri başlamadan sona erer. Devlet budur işte. Sayı ve numara. Onlar olmazsa devlet de olmaz!”

İyi hafta sonları.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR