Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Polislerimizi kutlarım

Polislerimizi kutlarım

Bazı kuruluşların yüzlerce yıllık yaşlarını zaman zaman kutluyoruz. Bunu çok anlamıyorum ama yine de söyleyeyim; Polis Teşkilatımızın da 171.kuruluş yıldönümü kutlu olsun.

10 Nisan 1845’te, Paris Emniyet Müdürünün Görevlerini Düzenleyen Kararname’yi temel alarak oluşturulan Polis Teşkilatı yarın tüm yurtta kuruluş yıldönümünü kutlayacak.

Tabii ki, güvenlik güçleri ülkenin temelini oluşturur. Belki de ekonomiyle birlikte bir devlet için en önemli güç sanırım güvenlik güçleridir. Bizim güvenlik güçlerimizde, hem askeri yönde hem de polis teşkilatı yönünden oldukça söz sahibi kuruluşlardır.

Eski Türklerde bu görev subaşılar tarafından sağlanırken. Osman Bey, Gündüz Alp’i ilk subaşı olarak görevlendirmiştir.

Osmanlı'da Polis Teşkilatı, aslında askeri teşkilat kadrosu içinde yer almış, askeri amirler aynı zamanda polis amiri olarak da görev yapmışlardır. Devlet ve ordu teşkilatı zamanla büyümüş Padişahlar bütün yönetsel, askeri ve bunlarla birlikte ülkede kamu düzen ve güvenliğinin sağlanması işlerini, devlet ricali ve halk karşısında kendilerini temsil eden sadrazamlar vasıtasıyla yürütmüşlerdir.

İkinci Meşrutiyet ilanı ile 1908 yılında Fransız ve Alman Polis Teşkilatları esas alınarak Polis Teşkilatının yeniden organize edilmesi kararlaştırılmış ve 22 Temmuz 1909 yılında çıkarılan "İstanbul Vilayeti ve Emniyeti Umumiye Müdüriyeti Teşkilatına Dair Kanun" ile 31 Mart İsyanından sonra artık yaşaması imkânsız olan Zaptiye Nezareti kaldırılarak, yerine Dâhiliye Nezaretine bağlı ve memlekete şamil polis işlerinin yürütülmesiyle görevli "Emniyet Umumiye Müdürlüğü" ve İstanbul Vilayetine bağlı bir polis müdüriyeti kurulmuştur. General Ali Galip Pasiner, Emniyet Umumiye Müdürlüğü'ne 12 Ağustos 1909 tarihinde tayin edilmiştir. Aynı yıl içinde Avrupa memleketlerinin polis işlerine dair bir inceleme seyahati yapmış ve polis teşkilatının bu günkü esasını oluşturmuştur.

Her dönem halkla bire bir karşı karşıya kalan polis teşkilatı haliyle vatandaşın sorunlarıyla da iç içedir. Dolayısıyla zaman zaman çok aşırı eleştiri almasının da en bariz sebebi budur.

Kanunlara bağlı vatandaşlar ve kanunları uygulayan polis teşkilatı arasında bir anlaşmazlık çıkmaması için demokrasinin temel unsurlarını işletebilmek en baş uygulama yöntemi olabilmelidir.

Demokrasi kültürünün ülkede oturmasıyla bu sorunlar da ortadan kalkacak ve polis teşkilatımız başarılı işler yapmaya devam edecektir.

Bu vesileyle başta İl Emniyet Müdürümüz olmak üzere tüm Emniyet camiasının doğum günlerini kutluyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR