Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Neye evet veya hayır diyeceğiz (III)

Neye evet veya hayır diyeceğiz (III)

Anayasa değişikliğine göre 16.maddede bazı kelimeler Anayasa değişikliğiyle ters düşmemesi açısından kaldırılıyor. Yani “başbakan, bakanlar kurulu, sıkıyönetim, jandarma genel komutanlığı, askeri yargıtay vb. “ gibi kelimeler artık kullanımı olmayacağından kaldırılıyor. Bunun dışında yine yeni yasalara uygun olması nedeniyle mesela “bakanlar kurulu yerine cumhurbaşkanı” ibarelerinin eklenmesi gibi değişiklikler bu maddede düzenlenmiş durumda.

17. madde seçim tarihini belirleyen madde. Bu maddeye göre 03.11.2019 tarihinde hem cumhurbaşkanlığı hem de TBMM üyelerinin seçimi yapılacak. Ayrıca Hakimler ve Savcılar Kurulunun oluşumu ve nasıl olacağı hakkındaki düzenlemeler bu maddede belirlenmiştir. Kaldırılan askeri mahkemelerle ilgili nasıl bir yol izleneceği de bu maddede geçiyor.

18. ve son maddede TBMM ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri sonucunda cumhurbaşkanının göreve başladığı tarihte; maddenin (b) bendi ile hangi maddedeki değişikliklerin birlikte yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve TBMM seçimlerine ilişkin takvimin başladığı tarihte, maddenin (c) bendi ile “Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisi ile ilişiği kesilir” ibaresinin Taslağın kanunlaşması ve yayımı tarihinde; yürürlüğe gireceği ve kamuoyuna sunulması halinde tümüyle oylanacağı düzenleniyor.

Mesela yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte mevcut Cumhurbaşkanı Erdoğan, aynı zamanda kurucusu olduğu AK Parti’nin genel başkanı da olabiliyor.

Kısaca bu 18 maddelik anayasa değişikliği budur. Tabii ki bu maddelerden hangisi doğrudur, hangisi yanlıştır, hangisi iyi olur, hangisi kötü olur, bu tartışmalar birinci planda siyasetin işidir. Gazetecinin işi değildir.

Daha evvel de yazdığım gibi bizler vatandaş olarak birer oya sahibiz ve bu oyları vereceğiz. Evet veren de, hayır diyen de kesinlikle inanıyorum ki vatan haini falan değildir.

Şimdi artık siyasiler bu konuları tartışacak, basın bu tartışmaları vatandaşa aktaracak ve vatandaş bilgilendirilecek daha sonra da referandum da evet mi hayır mı çıkacağını hep birlikte göreceğiz.

Genelde Meclis kulislerinde konuşulan referandum tarihinin 9 ya da 16 nisan olması bekleniyor. Hatta güçlü beklenti 16 nisanda olacağı şeklinde.

Zaman zaman maddelerle ilgili iletilen endişeleri, sakıncaları, fikirleri paylaşmaya devam edeceğim. Ancak üç gündür yazdığım maddelerin temelde anlattıkları budur. Umut ederim yasa değişikliklerini hiç okumadan yorum yapmaya çalışanlar, azıcık da olsa bu küçük bilgilerden yardım alırlar.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR