Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Gündem referandum

Gündem referandum

9 veya 16 Şubat tarihlerinden birinde yapılacak olan referandum şimdiden ülke gündemine oturmuş durumda. Hemen her yerde “evet” veya “hayır” tartışmaları ateşli bir şekilde devam etmektedir. Vatandaşın en birinci konusu haline gelen referandumla ilgili olarak herkes aklındakini söylemekte ve karşısındakinin de görüşünü istemektedir.

Özellikle sosyal medya üzerinden yayılmakta olan “evetciler” ve “hayırcılar” sıkı sıkıya takip ediliyor. Sanatcı, sporcu ve bilim adamlarının “evet” veya “hayır” tercihleri dost meclislerinde gündeme geliyor.

Bir de referandumda rengini belli etmemeye çalışanlar var. Kararsızlar olarak adlandırılan bu kesim her gün “evet” ve “hayır” arasında gidip geliyor. Referandum konusunda herkes karşısındakinin ne düşündüğüne önem veriyor ve görüşünü alıyor.

Dost, arkadaş ve esnaf sohbetleri de gösteriyor ki, referandumla ilgili milletin fazla bir bilgisi yok. Millet sadece güvendiği kişi veya gazete köşe yazılarına göre fikir değiştiriyor. Kadınların ve kararsızların oylarının referanduma yön vereceğine inanıyorum.

Kadınların ve kararsızların oyunu da seçim meydanlarındaki söylemler çok etkileyecek. “Evet”i daha iyi anlatanlar “evet” alacak. “Hayır”ı daha iyi anlatanlar da “hayır” oyunu alacak. Bugün itibariyle anketler ne derse desin sandıktan çıkacak sonucu kestirmek güç.

Anketler yüzde 60  oranında “evet” deseler de, vatandaşın kararı sandığa gittiği güne kadar bir oraya bir buraya gidip gelecek.'Evet'i en çok isteyen isim olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ülke siyaseti ve bürokrasisi üzerindeki ağırlığı, meydanlara indiği anda yaratacağı müthiş etki, hem 2002'den beri tek başına iktidar olan ve sandıktan 'Evet' çıkmasını isteyen Ak Parti'nin 15 yıldır toplumun, özellikle kendisini en çok destekleyen dar gelirli kesime yönelik maddi yardımları ve bu kesimin kullandığı pek çok alanda yaptığı iyileştirmeler, hem de "ülkenin bekası için" gerekçesiyle MHP'nin 'Evet'i istemesi, bugün itibariyle sandıktan 'Evet'in daha fazla çıkacağı şeklinde yorumlanabilir.


Sosyal medya aracılığıyla referandum görüşlerini açıklayan,özellikle topluma örnek ve önder olmuş, rol model olarak gösterilen pek çok ismin de Evet'çi kanadında yer alması, bugün itibariyle sandıktan en fazla 'Evet'in çıkacağını işaret etmektedir. 

Yazımın başında da belirttiğim gibi referandum için daha 60 günden fazla zaman var. Bu uzun süre de muhalefet partilerinin nasıl bir çalışma yapacağı da referandum sonuçlarına önemli etki yapacaktır. Millet olarak herkesi dinleyerek, Anayasa maddelerini tek tek irdeleyerek ona göre kararımızı vermemiz gerekmektedir. Çünkü vereceğimiz karar geleceğimizi şekillendirecektir

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR