Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Kütahya’nın pınarları

Kütahya’nın pınarları

Güzel bir Ramazan ayı, ardından bu ayı huşu içerisinde yaşayanlar için güzel bir Ramazan Bayramı ve de en sonunda bağımsızlığımıza giden yolları bize anlatan, ülkenin demokrasisinin temeli olan TBMM’nin kuruluşu ve Atamızdan çocuklarımıza emanet 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızı kutladık.

Şimdi bu kadar güzelliğin arkasından hafta başına siyasetle başlamak çok da hoş olmayacaktı. O nedenle güzel şeylerle haftaya başlayalım diye düşündüm.

Geçtiğimiz hafta Kültür Sanat Muhabirleri Derneği ile birlikte Kütahya’ya gittik. Zaman zaman bu derneğin faaliyetlerinden haberlerimizde ve yazılarımda bahsediyorum hatırlayacaksınızdır. Kültür Sanat Muhabirleri Derneği yaklaşık 4 yıldır “Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları” adı altında birçok şehre muhabirleri götürerek, o şehrin kültürel, tarihsel ve turistik haber kaynakları ile buluşmalarını sağlıyor. Bu buluşma o şehrin kültür ve turizm destinasyonu potansiyelinde, gelişmesinde ve bilinirliğinde büyük rol oynuyor. Düşünsenize ülkenin çeşitli yerlerinden gelen onlarca muhabir gezdiği şehirde gördüklerini yayın organlarında okurlara ulaştırıyorlar ve belki de o yer hakkında hiç bilmediğiniz farklı yönleri görüyor ve merak ediyorsunuz. Aynen Kütahya’da olduğu gibi…

Kütahya çini porseleniyle bildiğimiz bir şehirdi. Ama konu aslında bunun çok çok üzerinde imiş işin doğrusu ben de bu gittiğimde öğrendim.

Bir kere başta şunu söylemek gerekir. Kütahya, benim yıllarca önce gittiğim Kütahya’dan çok çok farklıydı. Belki 30 yıl önceden bahsediyorum. Bir ana caddesi vardı hatırladığım kadarıyla. Büyük bir kasaba gibi duruyordu. Şimdi görünce inanın çok şaşırttı beni. Koskocaman bir şehir olmuş ve temizliğiyle, düzeniyle belli ki epey emek harcanmış.

Belediye Başkanı Prof.Dr. Alim Işık, 23,24,25. Dönem Kütahya Milletvekili iken 2019 seçimlerinde belediye başkanı seçilmiş Kütahya halkının da sevdiği bir isim. Bu arada TBMM’de MHP grubundaki adı da “atom karınca”. Çünkü TBMM’de iken de, belediye başkanlığında da çok çalışkan ve dinamik bir isim.

“Medya, Kültür Sanat ve Turizm Buluşmaları” Projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla yapılıyor. Dernek Başkanı İbrahim Gökdemir canhıraş bir biçimde bütün organizasyonu en ince ayrıntısına kadar tetkik ve takip ediyor. Tabii ki birçok kurum ve kuruluş da Başkan Gökdemir’e destek olmak için elinden geleni yapıyor. Mesela Kütahya programında Altındağ Belediye Başkanı Asım Balcı ulaşımı sağlayan isim olmuş.

Kütahya’da Belediye Başkanı Alim Işık’ın dışında Belediye personelinin emeklerini de atlamayayım. Hatta Belediye personelinden Fatma Akcan Budak’a programın başından sonuna kadar gösterdiği alakadan, verdiği bilgilerden ötürü ayrıca muhakkak teşekkür etmeliyim. İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Ünal’ı da unutmamak gerekir. Zekeriya Müdür Kütahya’nın kültür ve turizmine gerçekten çok değerli katkılarda bulunmuş vizyonel bir müdür. Başta Kültür Sanat Muhabirleri Derneği Başkanı İbrahim Gökdemir olmak üzere tüm emeği geçenlere öncelikle teşekkür edeyim.

Kütahya tarihinin en önemli mihenk taşı malumunuz olduğu üzere Friglerdir. Kütahya bu konuda hemen girişimlerde bulunmuş ve “Frig Çevre ve Medeniyet Tanıtım Merkezi”ni açmış. Burada Kütahya’yı Evliya Çelebi’nin anlattığı geçmişten günümüze Kütahya’yı anlatan bir 3D animasyonla tanıyabiliyorsunuz. Evliya Çelebi size güzel bir tur yaptırıyor.

Aizonai Antik kenti Friglerden kalma muhteşem bir yapıt olarak göz kamaştırıcı bir şekilde dimdik ayakta duruyor. Ve meşhur Kibele anıtı da önünde…

Kütahya’nın her karış toprağında tarih yatıyor. Frigler bir taraftan, Selçuklu bir taraftan, Osmanlı bir taraftan ve de Kurtuluş Savaşımız tabii ki bir taraftan kendisini hissettiriyor.

Arkeoloji müzesinin görülmeye değer olduğunu söylememe sanırım hiç gerek bile yok. Tarihteki ilk borsanın kurulduğu yer olması gibi küçük ayrıntılara değinemedim bile. Ama meşhur Gelin Kayası pınarından su içmeyi ihmal etmedim.

Şimdi yazıyı şöyle bir okuyunca Kütahya hakkında bilmediğiniz birçok şey olduğunu görebildiniz değil mi? Ve ben bunu sadece bana yazı yazmam için ayrılan yere sığdırmaya çalıştım, eksik kalanlara sonra devam ederiz artık…

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi