Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Konyalı üretici şanslı

Konyalı üretici şanslı

Konya Şekerli çiftçi gerçekten çok şanslı. Diğer bölgelerde nasıl bilmiyorum ama Konya Şeker gerçekten tam anlamıyla bir çiftçi dostu. Üreticiden “faturalar sıkıştırıyor” diye bir talep alınca 44 Milyon 381 Bin TL tutarında sulama avansı veriyor. Hatta toplam ayni ve nakdi avans desteği 298 milyon 133 bin TL’ye kooperatif destekleri de dâhil edildiğinde 520 Milyon TL destek veriyor. Pandemiye rağmen, piyasalara rağmen, ekonomiye rağmen…

Bu sene ayçiçeğinin hasat zamanı geldi. PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk “Ürün tarlada beklemez. Beklerse, kurur, taneler dökülmeye başlar, fire oranı artar. Hasat başladı ancak belirsizlikler sona ermedi. 2 yıldır devam eden pandemi nedeniyle uluslararası ticaretteki sınırlamaların devam edip etmeyeceği, yeni sınırlamaların gelip gelmeyeceği, ayçiçeği ithalat tebliğinde değişiklik olup olmayacağı gibi hususlarda belirsizlikler sona ermedi. Belirsizlikler üreticiyi zorlamasın diye alımları başlatıyor, günlük değişken avans fiyat uygulaması ile üreticimizin emeğini korumak için çift sigortalı bir fiyatlama politikası uyguluyoruz” diyerek ayçiçeği alımlarını başlattı.

Konya Şeker, 2012’den beri ayçiçeği alımı yapıyor. Ve bunu yaparken de çiftçinin tatmin olmasını hedef alıyor. Mesela 2012 yılında ton başına 1.400TL verirken bugünkü verdiği fiyat yüzde 360 artmış durumda. İşin ilginç yanı ayçiçeğinden üretilen yağın fiyatı bile bu artışın çok gerisinde kaldı. 2012 yılında rafine ayçiçeği yağının fiyatı 6TL civarındayken; şimdi 15 TL civarında. Yani artışa baktığımızda yüzde 150’lerde…

Şeker için de aslında benzer bir durum ortada. Mesela kristal şekerin fiyatı 10 senede sadece %96 artarken; Konya Şeker’in üreticiye verdiği fiyat bunun çok çok üzerinde…

Bu 9 yılda sadece Konya Şeker Konya çiftçisine alım yılındaki ortalama kurlar üzerinde 398 Milyon 863 Bin 585 Dolar ayçiçeği ürün bedeli ödemesi yaptı. Bugünkü kurlar üzerinden yaklaşık 3 milyar 400 Milyon TL.

Hamyağ Fabrikası yatırımının tamamlanması sonrası bölgedeki ayçiçeği üretiminin 40.000 tonlardan 280.000 tonlara çıkmasıyla birlikte her yıl 240-250 Bin tonu bulan ayçiçeği üretim artışının Konya Çiftçisinin gelirine yıllık toplam katkısı bugünkü fiyatlarla yaklaşık 1 Milyar 300 Milyon TL’dir.

İşin en ilginç tarafını ve üreticinin çok daha net anlayabileceği şekilde Ayçiçeği maliyeti gümrüklerin de sıfır olması nedeniyle, limana teslim maliyeti 620 Dolar civarında yani 5.250TL civarında. Konya Şeker’in verdiği fiyat bu fiyatların bile üzerinde yani 5.850TL civarında.

Tabii ki üretici bu konuda ne demek istediğimi daha iyi anlamaktadır. Her sene herkesten önce ayçiçeği alım fiyatını açıklayan Konya Şeker, yine herkesten önce açıklamış ve de fiyat olarak da herkesten daha çok vermiştir. Konya Şeker, gümrüklerin sıfır olmasına rağmen çiftçinin kaybı olmasın istemiştir.

İşte Konyalı çiftçinin, üreticinin neden şanslı olduğunu anlatabiliyor muyum bilmiyorum. Ama Konyalı üreticinin Konya Şeker’i var. Konyalı üreticinin, bu işi iyi bilen, kendi içerisinden bir başkanı var. Ve de Konya Şeker oldukça, Recep Konuk oldukça, bu çiftçinin sırtı yere gelmez.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi