Hayırlısı “evet”miş
Kıran kırana referandum çalışmalarından sonra nihayet bu görevi de Millet olarak tamamladık. Köşe yazısını yazdığım saatlerde sandıklar yeni açılmaya başlamıştı. Yani o nedenle henüz tam değerlendirmemizi yapmakta zorlanacak olsak da sonuç yüzde 50+1 dahi olsa evet oylarının çok olacağı gözüküyor.
Hani her şeyin hayırlısı olsun deriz ya, işte bu işin de bizim için hayırlısı “evet”miş demek ki…
Burada ilk sonuçları baz alarak bir takım değerlendirmeleri yapmak lazım. Mesela öncelikle evet çıkması CHP’nin genel başkanı Kemal Kılıçdaroğlu açısından kötü oldu. Artık CHP bu başarısızlığı kabul etmeyecektir, genel başkan tartışması başlayacaktır. Kendi milletvekilinin açıklamasına bile sahip çıkamayan bir genel başkan portresi çizen Kılıçdaroğlu Kurultay’a muhakkak gidecektir. Tabii ki delege mantığında sonuç ne olur bilemem ama Kurultay bu sorunu çözecektir.
Bu seçim sonuçlarına göre diğer bir konu, PKK ve Kandil’in hayır demesine rağmen evet cephesine çalıştığı propagandası idi. Sonuçlara bakınca Kandil’in söz sahibi olduğu yerlerde çıkan sonuç hayır olmuş. Yani Tunceli, Diyarbakır, Ağrı, Van gibi iller hayır demişler, evet dememişler.
MHP’de de yönetime muhalif olanlar sanırım bundan sonraki dönemde yeni bir oluşum içerisinde birleşmeye çalışacaklardır. Meral Akşener, Sinan Oğan gibi isimler birleşebilirlerse yeni biroluşum gündeme gelebilir.
AK Parti’de durum nedir, bunu da sanırım il il sonuçlar netleştiğinde daha iyi değerlendirebileceğiz. Konya’da yüzde 70’in altına düşecek bir oy dağılımı AK Parti için çok büyük başarı içermez.
Tabii ki bahsetmemiz gereken bir konu da araştırma şirketleri…
Araştırma şirketlerinin de birçoğu yine her zaman olduğu gibi yanıldı. Neden yanıldığı konusunda cevap belli; belirli bir tarafa dalkavukluk yapmak adına bu rakamlarla oynuyorsanız sonucu da ifade etme olanağınız kalmıyor.
Araştırma şirketleri, kendine güvenilir, dürüst, kaypak olmayan kişiler tarafından yönetilirse ancak bir anlam ifade eder. Bunun dışında hiçbir şey ifade etmeyen ticari kuruluşlar olarak değerlendirmek gerekir.
Maalesef Türkiye’de güvenilebilecek araştırma şirketlerinin kalmaması da büyük handikaptır. Bundan sonraki seçimlerde de bu araştırma şirketlerine vatandaşın güvenmeyeceği açıktır.
Şimdi ilk sonuçlara göre akla gelenler hemen hemen bunlardır. Seçimin daha detaylı değerlendirmesini sonuçları net olarak aldıktan sonra daha rahat yapacağız.
Yazımın sonuna geldiğimde seçim sonuçlarına baktığımda gördüğüm manzara çok ilginç yüzde 64 gözüken evet şimdi yüzde 53’lere düşmüş. Sandıkların da yüzde 86’sı açılmış durumda hadi bakalım araştırma şirketleri bu dalkavukluğu açıklasınlar bakalım…
Ama tabii ki yine de evetin yüzde 50+1’de olsa geçeceği konusunda fikrim değişmiş değil. “Evet” hayırlı olsun ülkemize.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.