Gönül dağının büyüklüğü
“Avrupa’da ve ABD’de bir okulda kantinde ihtiyaç sahibi öğrenciler için bir pano oluşturulmuş. Bu panoda öğrenciler çay, su veya sandviç türü şeylerle ilgili markaları ayrılı yerlere bırakıyorlar ve isteyen ihtiyaç sahibi öğrenci de bu markalardan ihtiyacı olanı alıp, kantinde karnını doyurabiliyor”.
Böyle bir haber olsa herkes “vay anasına bunlar çok ilerlemişler, insanını düşünüyorlar” ve benzeri bir dünya sosyolojik yorum getirirler.
Ancak şunu söyleyeyim bunu yapan Konya’da; Selçuk Üniversitesi Turizm Bölümü öğrencileri…
Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Necmi Uyanık, böyle bir fikri Rektör Mustafa Şahin’le de istişare ederek kendi fakültesinde başlatmış.
Olay şu: Okul kantininde kocaman bir pano asmış. Bu panoda cepler var. Bu ceplere çay, su veya yiyecek markaları atılması için ağızları açık bırakılmış. İsteyen öğrenciler o ceplere markaları atıyorlar. İhtiyacı olan öğrenci de o ceplerden markayı alıp, kantinden alışverişini yapabiliyor. Buna da Gönül Dağı Yardım Panosu demişler.
Son zamanlarda pek de alışık olmadığımız bir durum bu. Ancak Sayın Dekan, kendi okuma çağlarından da yola çıkarak, bunu Türk’ün ananevi yapısıyla özdeşleştirip, İslam’ın da emrettiği üzere düzenlemiş ve ortaya çıkarmış.
Saygıdeğer Dekan Uyanık’ı küçümsemek için falan söylemiyorum ama olay çok basit aslında: Yani isteyen ve parası olan öğrenciler parası olmayan arkadaşlarına destek oluyorlar. Bu kadar…
Peki, bunu genel olarak hayatımıza uyarlamaya çalışsak; mesela işyerinde ihtiyacı olan arkadaşa, destek olabilsek; apartmanımızda ihtiyacı olan komşumuza destek olabilsek, toplumsal yapı değişmez mi sizce?
Tüm bunları geçelim, kendi akrabalarımızı tanımaz konuma gelmeye başladık neredeyse. Tam da bu zamanda böyle bir kampanyanın içimizde bir şeylerin kıpırdamasına yol açtığını söylemeliyim. İnanıyorum ki, birçok kişi de benim gibi düşünmektedir.
Sabah bir kişiye selam vererek onun tüm gününü pozitif hale getirdiğimize inanan insanlar olarak böyle bir komplike yardımda ne kadar büyük mutluluklar yaratabileceğimizi düşünebiliyor musunuz?
Bence en kısa zamanda, farklılığını gösteren bir Dekan olan Necmi Uyanık’ı Turizm Fakültesi’nde ziyaret edin. Ve o panoyu da görün. Hatta o panoyu görmüşken içerisine de birkaç marka sallayıverin. O gün yaşayacağınız mutluluğunuzu da muhakkak not alın.
Hem ihtiyacı olan öğrencilere yardım edebilmenin mutluluğu, hem de çok değerli, çalışkan ve üretken bir Dekan’la tanışmanın mutluluğu…
Bu arada bu da yetmemiş; şimdi Selçuk Üniversitesi bu Gönül Dağı projesinden esinlenerek, Arakan ve Irak’a yardım için yeni bir kampanya daha başlatmış. Bu konuda tüm Konyalıların katılımıyla Selçuk Üniversitesi Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı’nın TR13 0001 5001 5800 7306 5698 13 No’lu hesabını bu işe ayırmışlar. Bakalım sonucunu da buradan duyuracağım.
Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Necmi Uyanık’a ve Gönül Dağı için emeği geçen tüm Selçuk Üniversitesi camiasına teşekkür ederim. İyi ki böyle iyi düşünen insanlar var.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.