Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Dışişleri Etkisi

Dışişleri Etkisi

Bilhassa 1980’den sonra görev yapan Dışişleri Bakanlarını bir hatırlatmak istedim bugün. Bu konuda çok yorum yapmayacağım ama Dışişleri Bakanları Türkiye’de gerçekten çok etkili isimler olmuşlar ve genelde parti başkanlıkları da yapmışlar.

 

Mesela 1987 ile 1990 arasında Mesut Yılmaz Dışişleri Bakanı idi. Daha sonra ANAP Genel Başkanlığı yaptı ve hatta Başbakanlık görevi de yapmış bir isim.

 

1991-1994 yılları arasında DYP-SHP Hükümeti’nde Dışişleri Bakanlığı yapmış bir isim Hikmet Çetin. Bilindiği üzere Hikmet Çetin CHP Genel Başkanlığı da yapmış bir isimdir.

 

1994 yılında Dışişleri Bakanlığı yapan bir diğer isim de Prof. Dr. Mümtaz Soysal malumunuz. Mümtaz Soysal da daha sonradan Bağımsız Cumhuriyet Partisi(BCP) kurarak genel başkanlığını yapmıştı.

 

Yine 1994 ve 1995 yılları arasında hatırlayacaksınızdır Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevinden SHP Genel Başkanlığı’na seçilen Murat Karayalçın Dışişleri Bakanı olmuştur.

 

1995 yılında 7 ay gibi bir süre Dışişleri Bakanlığı görevini Erdal İnönü yapmıştır. 1995-1996 yıllarında CHP-SHP birleşmesinden sonra bu görevi CHP Genel Başkanı olarak Deniz Baykal sürdürdü.

 

1996-1997 yılında Dışişleri Bakanı malumunuz olduğu üzere DYP Genel Başkanı Tansu Çiller’di. Ve 1997 yılından 2002’ye kadar Dışişleri Bakanlığı’nı, daha sonra Yeni Türkiye Partisi’ni kurup, genel başkanlığını yapan İsmail Cem yürüttü.

 

2002’de AK Parti iktidarından itibaren, başbakanlık dönemini saymazsak, AK Parti’nin ilk başbakanlığını yapan Abdullah Gül oldu. Abdullah Gül bilindiği üzere daha sonra Cumhurbaşkanı oldu. Abdullah Gül’den sonra Dışişleri Bakanlığı görevi 2 yıl Ali Babacan’a, daha sonraki 5 yıl da Ahmet Davutoğlu’na geçti.

 

Tabii ki arada çok kısa süre ve olağanüstü durumlarda dışişleri bakanlığı yapmış isimleri burada yazmadım. Ama listeye şöyle bir göz atarsak, tüm dışişleri bakanları Türkiye siyasetine bir şekilde damga vuran isimler olmuşlar.

 

Bir çoğu kendi partisini kurarak genel başkanlıklar yapmış, bir kısmı da mevcut bulunduğu partilerde genel başkanlıklar yapmışlardır.

 

Mesela Ali Babacan her ne kadar genel başkanlık yapmasa da, genel başkanlık için ismi çok geçmiş. Halef-selef oldukları Ahmet Davutoğlu AK Parti Genel Başkanlığı da yapmıştır.

 

Şimdi de, güncel politikada bu isimlerin birçoğu halihazırda, parti kurma, genel başkan olma gibi konularda isimleri sıkça gündeme gelmektedir.

 

Tabii ki dışişleri bakanlarının bu etkilerine bakınca siyasette yine söz sahibi olabilecekleri hiçbir zaman akıllardan çıkartılmamalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR