ÇOCUKLARDA KİLO KONTROLÜ VE SAĞLIKLI BESLENME
Biz yetişkinler gibi bazen çocuklar da fazla kilolarıyla mücadele etmek zorunda kalabiliyor. Aslında obezite ile mücadele çocukluk döneminde başlamalı çünkü ergenlik dönemini fazla kilolu olarak tamamlayan çocukların yetişkinlik döneminde obez olma ihtimali çok daha fazla. Aileler çocuklarının kiloyla mücadele döneminde popüler yöntemlere başvursa da bizim için iyi olan programlar onlara uygun olmayabiliyor. Çocukların beslenmeleri onlara özel, gereksinimlerini tam olarak karşılayacak şekilde programlanmalı.
ÇOCUĞUNUZUN İDEAL KİLOSUNU ÖĞRENİN
Öncelikle hekiminize ve beslenme uzmanına danışarak çocuğunuzun olması gereken kilosunu öğrenin. Çocuğun büyüme ve gelişimine uygun bir beslenme programı oluşturun.
ÇOCUĞUNUZUN DİYET YAPMASINA SİZ KARAR VERMEYİN
Eğer çocuğunuz fazla kilolu ise uygun testler yaptırılıp bir beslenme uzmanı tarafından ihtiyacına uygun bir program hazırlanmalıdır. Siz fazla kilolu diye çocuğunuzu diyet yapmaya zorlamayın. Diyette yapılan bazı hatalar ilerde büyüme ve gelişme konusunda bazı eksikliklerin olmasına neden olabilir. Bu olumsuzluklar ileriki dönemlerde çocukların gıdalara karşı olan bakış açısını olumsuz etkileyebilir.
AİLE OLARAK SAĞLIKLI BESLENİN
Beslenme sonradan kazanılan bir davranış biçimidir ve anne karnında başlayan bir süreç olup ilk alışkanlıklar ailenin beslenme modeline göre şekillenmektedir.
Çocuğu ayırmak yerine siz de yanlış beslenme alışkanlıklarınızdan arınıp birlikte sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanın. Beslenme eğitimi ne kadar erken başlarsa çocuğun gelişimi, zeka düzeyi ve bağışıklık sistemi de o denli güçlenir. Aile olarak;
1.Öğünlerinizi beraber yapın ve çocuğunuza sağlıklı beslenme konusunda örnek olun.
2.Kahvaltının önemini çocuğun kavramasını sağlayarak kahvaltı yapma alışkanlığı kazandırın
3.Mutfağınızı meyve, sebze, tam tahıllı besinler ve diğer sağlıklı seçimlerle doldurun. Abur cuburları evinizden uzak tutun
4.Dışarda hazır yemek yerine yemeklerinizi evde hazırlayıp, tüketin ve porsiyon ölçülerine dikkat edin.
5.Çocuğunuzun boy-kilo gelişimini takip edin.
6.Çocuğunuzu günlük fiziksel aktiviteye teşvik edin. Bu onun sosyalleşmesini, çevresiyle iletişim kabiliyetinin iyileşmesini de sağlayacaktır.
7.Televizyon, bilgisayar v.b. şeylere ayrılan süreyi sınırlandırın. Çocuğunuzun hareketsiz kalmasına engel olun.
SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİNDE ÖĞRETMENİN ROLÜ
Çocukların anne babadan sonra en çok örnek aldıkları kişiler öğretmenleridir. Öğrencilere temel beslenme bilgilerinin verilmesi, öğrenilen bilgilerin davranışa dönüştürülmesi, yanlış beslenme alışkanlıklarına zamanında müdahale edilmesi ve beslenme davranışları ile örnek olma konusunda öğretmenlere de önemli sorumluluklar düşmektedir.
ÇOCUKLAR İÇİN SAĞLIKLI BESLENME ÖNERİLERİ
*Çocuklara kahvaltı alışkanlığı mutlaka kazandırılmalı.
*Her öğünde 4 temel besin grubunda ( süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri, meyve ve sebzeler, tahıl grubu) yer alan yiyecekler tüketilmeli.
*Günde en az 2 su bardağı süt içme alışkanlığı edinilmeli.
*Günde en az 5 porsiyon sebze-meyve tüketilmeli.
*Çay, gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, süt veya ayran tercih edilmeli.
*Çocuklar okul çevresinde açıkta satılan, besleyici değeri düşük ve sağlıksız besinleri tüketmemeleri konusunda bilinçlendirilmeli.
*Yemek konusunda çocuklarla inatlaşmamalı, acıktığında yeterli ve dengeli beslenmesi sağlanmalı.
*Okullarında yemek çıkmayan çocukların evden beslenme çantası götürmesine özen gösterilmeli ve beslenme çantalarının her gün iyice temizlenmesi gereklidir.
*Çocukların boy uzunlukları ile ağırlıklarına dikkat edilmeli ve takip edilmeli.
*Günde 8-10 bardak sıvı tüketilmeli.
*Temiz ve mikropsuz besinler tüketilmeli, çiğ sebze ve meyveler bol su ile yıkanmadan yenilmemeli, açıkta satılan besinler tüketilmemeli.
*Çocuklara yemeklerden önce ve sonra mutlaka el yıkama alışkanlığı kazandırılmalıdır.
*Düzenli olarak egzersiz alışkanlığı kazandırılmalı.
++
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.