Erhan Dargeçit

Erhan Dargeçit

Belediyecilik Konya’nın işidir

Belediyecilik Konya’nın işidir

Belediye faaliyetleriyle ilgili ne zaman bir yazı yazsam hemen birileri; aslında belediye başkanlarının söylenildiği kadar çalışmadığını hemen eleştiri olarak iletirler. Halbuki beni tanıyanlar bilirler, benim kriterim bilimdir. Yani bilimsel manada ne olması gerektiğini değerlendiririm. Yani “belediyecilik” dediğim zaman, belediye faaliyetlerinin uluslararası koşullarda kriterlerini baz alarak yaptığım değerlendirmeden bahsediyorumdur.

Dün Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay yaptığı üç yatırımla ilgili bilgi vermek için basın mensuplarıyla bir araya geldi. Bunlardan ilki Abdülhamit Caddesi idi. İkinci yatırım Akyokuş’a yeni bir çehre kazandıracak olan düzenleme ve Akyokuş Kasrı idi. Son olarak da eski stadyumun yerine yapılan Millet Bahçesinin kullanıma açılan bölümleri idi.

Burada Abdülhamit Caddesi kim ne derse desin Konya’nın en önemli caddelerinden birisi durumundadır. Bu konuya daha önce de değinmiştim. Yazır’da oturan bir vatandaş Beyhekim caddesine çıktığında dümdüz 15 km civarında yol yaptığında, Meram Tıp Fakültesi önüne varmış oluyor. Aracı olanlar için bu çok önemli bir lükstür. Öncelikle yol kısalıyor. Trafik azalıyor. Araçların yakıtı daha az harcanıyor, yıpranma payı harcaması azalıyor.

Birçok kişi, hani “petrole ne kadar zam gelirse gelsin benim için fark etmez, ben 100TL’lik alırım” diye düşünen mantık gibi bunu çok düşünmez ama unutmayın ki israf ettiğiniz her petrol miktarı, araca verdiğiniz her yıpranma payı zararı ülkeye maddi zarar olarak geri döner. O nedenle Abdülhamit Caddesi Konya için çok büyük önemi olan bir yatırım olarak değerlendirilmelidir.

Akyokuş, Konya’nın “seyir terası” gibi bir yerdir. Eskiden bu yana Konya manzarasının tamamının gözlerin önüne serildiği ve zevkle izlendiği yer Akyokuş olmuştur. Tüm ovayı buradan görebilirsiniz. Hatta bu güzel manzara bir ara o kadar ilgi görmüştür ki, insanlar araçlarında içki içerken Konya manzarasını da kendilerine eşlik eder hale gelmiştir. Ve şimdilerde pek hatırlanmıyor ama burada asayiş yönünden de rahatsızlıklar artınca belediye buraya el atmış ve birinci aşamada güvenlik güçleriyle birlikte burayı temiz bir alana çevirmişti. İkinci aşamada buradaki daha önceleri Orman Müdürlüğünün işlettiği ve sonraları müstecire devredilen işletmeleri belediye kendi bünyesine almış ve de burayı da daha nezih bir hale getirerek ailelerin mesire ve yeme-içme alanı olarak kullanmalarını sağlamıştı.

Şimdi gelinen üçüncü aşamada Büyükşehir Belediyesi burayı kökünden çözümleyerek, restoranı ile pastane ve kafesi ile dinlenme, gezme ve eğlenme alanlarıyla büyük bir proje Akyokuş Kasrı’nı yapmaya başladı. Aynı zamanda daha önceleri atıl gibi duran yolun karşı tarafına da yürüyüş yolları, seyir terasları, oturma alanları ve gezi alanlarından oluşan bir büyük projeye daha imza attı. Kısacası birkaç ay gibi kısa bir süre içerisinde Akyokuş’ta yeni bir yaşam alanı oluşturma projesi hayata geçmiş olacak.

Anlayacağınız, hafta sonu ailesiyle beraber, hava almak isteyen, gezmek, dinlenmek, yemek, içmek isteyen bir aile tüm gün burada vaktini geçirebilecektir. Ben inanıyorum ki burası açıldıktan sonra kısa bir süre içerisinde seyahat otobüslerinin de mola alanı olma görevini de yerine getirecektir.

Ve şunu da eklemeliyim ki buralardaki işletmeleri Büyükşehir Belediyesi “Kafem”, “Konya Mutfağı” gibi markalarıyla kendisi işletecektir.

Burada kısaca eski stadyum alanının yerine yapılan Millet Bahçesine de değineyim. Millet Bahçesindeki “Kafem” konsepti ve kütüphane oraya çok yakışmış ve gençlerin şimdiden merkezi haline gelmiş. Ayrıca “Kırkikindi” markasıyla açılan restoran Konya’nın Anıt Alanı semtine çok uygun bir yer olmuş. Buraları da belediye kendisi işletiyor. Vatandaşlar da buradaki kalite ve hizmetten gayet memnun gözüküyorlar.

Şimdi buraları bir de benim yazımdaki şekliyle bir değerlendirin. Yani önemi çok daha anlaşılır olacaktır. Konya Belediyeciliğinin neden önemli olduğunu biraz daha iyi anlayacaksınızdır. Ve bir kültür olan Konya belediyeciliğini maalesef parti yandaşlığı içerisine hapsetmemek lazımdır.

Hatta şunu da eklemeliyim; bu yatırımlar konusunda Belediye başkanları o kadar alçakgönüllüdürler ki, başka bir belediye bu çalışmaları kendi belediyesine uygulasa inanın tüm dünyaya duyurmak için kendini harap eder. Ve bizim belediye başkanlarımız “Selçuklu Başkenti Konya’nın vakur başkanları” olarak “biri on göstererek değil onu bir göstererek” hizmet vermektedirler. Şuna inanın Konya’da yaşamak bir kültürdür ve bir ayrıcalıktır.

Dostlukla kalın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erhan Dargeçit Arşivi
SON YAZILAR