STAJYERLİK DÖNEMİNİN EMEKLİLİĞE SAYILACAĞI HABERLERİ ASPARAGASTIR
Son günlerde sosyal medyada çok yoğun olarak, stajyerlikte geçen sürelerin emekliliğe sayılacağı konusu işlenmiştir.Üstelik bu haberler,henüz TBMM'nde komisyonlar dahi belirlenmemişken,yani Meclis'in yasama faaliyetleri başlamamışken yapılması çok ilginçtir.İlginç olan başka bir husus böyle bir haberin birçok büyük gazetelerde de yer alabilmesidir.
Sigortalılar aktif çalışmaları süresince maruz kalacakları hastalık,iş kazası gibi riskler için kısa vadeli sigorta kolları kapsamında iş kazası-meslek hastalığı ve genel sağlık sigortası primi, ileride yaşlanınca emekli aylığı alabilmek için de malullük yaşlılık ve ölüm sigortası primi öderler.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 5.maddesine göre; 3308 sayılı Meslekî Eğitim Kanununda belirtilen aday çırak, çırak ve işletmelerde meslekî eğitim gören öğrenciler, meslek liselerinde okumakta iken veya yüksek öğrenimleri sırasında staja tabi tutulan öğrenciler ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46 ncı maddesine tabi olarak kısmi zamanlı çalıştırılan öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası(genel sağlık sigortası) hükümleri uygulanmaktadır.
5510 sayılı Kanun'un 5.maddesinde şu ana kadar herhangi bir değişiklik yapılmamış olup aynen yürürlüktedir.Daha açık anlatımla,çıraklar,staj yapan öğrenciler halen malullük yaşlılık ve ölüm sigortası primi ödememektedirler. Bu bakımdan çıraklıkta ve stajda geçen sürelerin emeklilik hizmeti olarak sayılması mümkün değildir.
Bu hususun bir yasal düzenleme ile değiştirilmesi de oldukça zordur. Zira,çıraklar, yahut mesleki eğitim kapsamında kuruluşlarda staj yapan kişiler, işyerlerinde mal ve hizmet üretimi amacıyla değil,teorik olarak öğrendiği mesleğinin uygulamasını yapmaktadır. Bu kapsamda bir nevi öğrenimin devamı niteliğinde bir faaliyet sürdürmektedir. Üretime katkısı olmayan(veya sınırlı olan) dahası birçok branşta adeta staj yapacak kurum bulamayan stajyerlerin tüm sigorta kollarına tabi tutulması, işverenler için oldukça ciddi ek maliyetler getirecek bir husustur. Kaldı ki,bir kişinin tüm sigorta kollarına tabi tutulması ancak işverenle hizmet akdi yapan,yani aralarında işçi-işveren ilişkisi olan kişiler yönünden mümkündür.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.