Arif AYTÜRK

Arif AYTÜRK

Torba Kanun İle İşverenlere Müthiş Teşvikler Geldi (Iı)

Torba Kanun İle İşverenlere Müthiş Teşvikler Geldi (Iı)

7103 sayılı Kanun'un  43.maddesi ile, 4447 sayılı Kanun'a  eklenen geçici 20.madde  de;"  2017 yılında SGK'na verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı sigortalı sayısı ortalaması 1 ila 3 olan, imalat sektöründe faaliyet gösteren ve bu sektörde ustalık belgesi sahibi olunan özel sektöre ait işyerlerince, işe giriş tarihi itibarıyla 18 yaşından büyük ve 25 yaşından küçük sigortalılardan ve Kuruma kayıtlı işsizler arasından olmak kaydıyla 01/01/2018 tarihinden itibaren sigortalı olarak işe alınanların; işe girdikleri aydan önceki üç aylık sürede toplam on günden fazla (işçi veya memur olarak) Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmemiş olmaları ve isteğe bağlı sigortalılık hariç, bağ-kur kapsamında sigortalı olmamaları, 2017 yılında işyerinden bildirilen sigortalı sayısının ortalamasına ilave olmaları kaydıyla, işe alındıkları tarihten 2018 yılı Aralık ayı/dönemine kadar geçerli olmak üzere, prime esas kazanç alt sınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamı tutarında bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tüm primlerden mahsup edilmek suretiyle işverene prim desteği sağlanır.Destek kapsamındaki sigortalılar için belirtilen prim desteğiyle birlikte 2018 yılı Aralık ayına/dönemine kadar geçerli olmak üzere; sigortalının destek sağlanan aya ilişkin prim ödeme gün sayısının 53,44 Türk lirası ile çarpılması sonucu bulunacak tutar, ücret desteği olarak Kurum tarafından işverene ödenir.Bu madde kapsamına giren işyerleri en fazla iki sigortalı için destekten yararlanır. Bu madde kapsamında Fon tarafından işverene sağlanan, sigortalı hissesine karşılık gelen destek tutarının sigortalıya ödenmesi işverenden talep edilemez."

Geçici 20.maddenin geçici 19.maddeden farkı; işveren yönünden; 2017 yılında sigortalı ortalamasının 1 ila 3 arasında olması, yani 3 sigortalıyı geçmemesi, sadece imalat sektörüne uygulanacak olması,işe alınan kişinin18 yaşından büyük 25 yaşından küçük yaşta olması, en fazla iki sigortalı işin destekten yararlanma imkanının olması şeklinde sayılabilir.

Teşvik tutarı, önceki günkü örneğimizde belirtilen alt sınır aylık ücrete göre hesaplanan prim tutarı kadar olacaktır. Ancak geçici 20.maddedeki en önemli başka bir düzenleme her ay bildirilen sigortalının prim ödeme gün sayısının her günü için 53,44 TL. tutarında işverene ayrıca ücret desteğinin de sağlanmış olmasıdır. Buna göre bir önceki örneğimizdeki sigortalı ay içinde 30 gün çalışmış ve prim gün sayısı 30 olarak SGK'ya bildirilmiş ise işverene  o ay için sağlanacak prim desteği olan 700,17 TL. yanında 53,44x30=1.603,20 TL.de ücret desteği sağlanacaktır. Bu tutar aslında asgari ücret üzerinden bir işçiye ödenecek net ücret tutarıdır. Böylece 2017 yılında imalat sektöründe 1 ila3 arasında işçi çalıştıran işyerleri, iş kura kayıtlı işsizler arasından ustalık belgesine sahip kişileri işe aldığında,sigorta primi,ücret  vb. hiçbir maliyeti olmayacaktır. Bu şekilde küçük imalatçılara bir yıl süre ile ve iki işçi devlet tarafından bedava tahsis edilmiş olmaktadır.

Nitekim aynı Kanunun  44 ncü maddesi ile 4447 sayılı Kanun'a eklenen geçici 21.maddende de; "geçici 19 ve 20.maddeler kapsamında işe alınanların ücretlerinin,, ilgili yılda uygulanan asgarî ücretin aylık brüt tutarının prim ödeme gün sayısına isabet eden tutarı üzerinden hesaplanan gelir vergisinin asgarî geçim indirimi uygulandıktan sonra kalan kısmı, verilecek muhtasar beyanname üzerinden tahakkuk eden vergiden terkin edilir. Bu madde kapsamında yapılan ücret ödemelerine ilişkin düzenlenen kâğıtlara ait damga vergisinin aylık brüt asgarî ücretin prim ödeme gün sayısına isabet eden kısmı beyan edilmez ve ödenmez. Bu maddeyle sağlanan vergi teşvikleri 2020 yılı Aralık ayı aşılmamak üzere, teşvik kapsamına giren çalışanlar için 12 ay süreyle uygulanır. Ancak bu süre; işe giriş tarihi itibarıyla teşvik kapsamına giren; 18 yaşından büyük kadın, 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkek çalışanlar ile Kuruma engelli olarak kayıtlı sigortalılar için 18 ay olarak dikkate alınır. " denilmek suretiyle işçilerden kesilmesi gereken gelir vergisi  ve damga vergisi de devlet tarafından karşılanmış olmaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Arif AYTÜRK Arşivi
SON YAZILAR