Özcan Dalgıç

Özcan Dalgıç

Etkili ve Etkileyici Eğitimci Olabilmek

Etkili ve Etkileyici Eğitimci Olabilmek

Etkili ve Etkileyici Eğitimci Olabilmek

Ülkemizde problem olmaya devam eden bir eğitim sistemimiz bulunmaktadır. Bu problem yumağını çözmek için eğitimcilere büyük vazife düşmektedir. Sağlam karakterli, inançlı, ahlaklı, bilgili ve kendini yetiştirmiş bir neslin yetişmesi ancak fedakâr eğitimciler vasıtasıyla olacaktır. Yavrularımızın yeniden bir ruh kazanabilmesi ancak eğitimcilerin kendine gelmesi, üzerindeki ataleti atması ile olacaktır. Etkili ve etkileyici bir eğitimci olabilmek için;

Eğitimci, kendi eğitimini ihmal etmeyen bir eğitimci olmalı. Kendini devamlı geliştirmeli ki, öğrencilerine faydalı olabilsin.

Eğitimci gülen yüzüyle pozitif olmalı, etkili iletişim kanallarını kullanmayı iyi bilmelidir.

Eğitimci öğrencisini tanımalı, öğrencisinin derdiyle dertlenmeli, gereken desteği verebilmelidir.

Eğitimci yaptığı işin bilincinde olmalı, sadece maaşa endeksli değil aynı zamanda vatınan, milletine faydalı olabilmek için çalışmalı. Yetiştirdiği nesillerin ona sadaka-i cariye olarak geri döneceğini, ahiretinin de kurtulmasına vesile olacağını bilmeli. Yeterli hassasiyeti göstermediğinde ise bunun bir vebali, bir sorgusu olacağına inanmalıdır.

Eğitimci öğrencisine sadece bilgi aktarmamalı aynı zamanda öğrencisine özgüven aşılayan, sosyalleşmesini sağlayan, kendisini ifade etmesine imkân veren bir anlayışta olmalı.

Eğitimci şahsi problemlerini evde bırakmalı, evi evde, okulu okulda yaşaması gerekmektedir.

Eğitimci teknoloji nimetinden istifade ederek, öğrencisinin gelişimini daha sağlıklı ve hızlandırmanın yollarını aramalıdır.

Eğitimci çocuklara ahlakımızı, inancımızı, edeplerimizi, kültürümüzü yaşayarak, yaşatmalı. Teşvik ve takip etmeli.

Eğitimci bu çocuk problemli bana ne dememeli, çocuğun problemini araştırarak, problemin çözüm yollarını bulmalı ve uygulamalıdır. Her çocuğun bir kilidi olduğunu ona göre anahtar bulması gerektiğini bilmelidir.

Eğitimci çocuklara sevgiyi adaletli bir şekilde dağıtıp, öğretmenine sevgi ile bağlanması sağlamalıdır. Bütün öğrencilere eşit ilgi ve alaka gösterilmeli.

Eğitimci öğrencisiyle alay etmemeli, gülünç duruma düşürmemeli, onunla alay edilmesi, gülünmesi muhakkak ki yaralayacaktır.

Bu maddelere, onlarcası, yüzlercesi ilave edilebilir. Bu hassasiyetleri bünyesinde barındıran bir eğitimci, var olan eksikliklerini bilir ve tamamlar. Peygamber mesleği sahibi olmanın hazzı ile bir nesil yetiştirmeye gayret eder.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Özcan Dalgıç Arşivi
SON YAZILAR