Ayşe Akar

Ayşe Akar

97 yıl önce

97 yıl önce

97 Yıl Önce

Tam 97 yıl önce bir lider çıkar ve bir ulusun kaderini değiştirir. Evet  Mustafa Kemal Atatürk’den bahsediyorum. O ,Türk halkının şansı. Kim bilir eğer olmasaydı şuan nasıl bir hayat yaşı-yor olurduk bilmiyorum. Her zaman temkinli olmuş ve doğru kararlar vermiştir Atatürk. En doğru kararlarından biri de CUMHURİYET. Cumhuriyet için kimileri  bir gecede verilmiş bir karar demiş olsa da , Atatürk hiç bu denli  bir ulusun kaderini etkileyecek kararı bir gecede vermiş olabilir mi bir düşünün.

Cumhuriyet Türk toplumunu çağdaşlaştırmayı, geliştirmeyi, refah düzeyini en üstlere taşımayı amaçlayan bir Türk devriminin parçasıdır. Tarihler 29 Ekim 1923‘ü gösterdiğinde TBMM’de heyecanla ve coşku ile Cumhuriyet ilan edildi. Mustafa Kemal Paşa ise ilk Cumhurbaşkanı seçildi. Mustafa Kemal Paşa bu kararı bir gecede ani bir karar olarak vermek dursun aylar öncesinden çalışmalara ve araştırmalara başladığının sinyallerini bir çok mecralarda beyan etmiştir. Örneğin;22 Eylül 1923’te Wiener Neue Freie Presse muhabirine verdiği yazılı açıklamasında Cumhuriyet kelimesini kullanmıştır. Bununla birlikte dış basın-da konu ile ilgili söylentiler zaten yerini almıştır.

Temkinli adımlarla ilerleyip doğru zamanda ve doğru kararla ilan edilen Cumhuriyet, hem Türk halkını  hem de Meclisi rahatlatmıştır. Tüm yurtta Cumhuriyetin ilan edilmesi ile bayram tadında kutlamalar yapılınca resmi olarak 29 Ekim Cumhuriyet bayramı olarak kayıtlara geçmiştir. Her yer ay yıldızlı bayraklarımızla süslü. Dört bir yandan şarkılar ,marşlar ,şenlikler... Egemenliğin  artık kayıtsız şartsız halkın elinde olması demokrasiye giden yolu daha açık daha aydınlık hale getirmiştir. Türkiye’de Cumhuriyet ırk, dil, din ve cinsiyet farkı gözetmeksizin bütün herkese aynı hakkı tanıyan siyasi rejim olmuştur. Bu özelliği ile de herkesin kanun önünde eşit olduğunu göstermiştir.

Bugün rahat ,refah içinde yaşıyorsak özgürce kararlar alıp uygulayabiliyorsak ,seçiyor ve seçilebiliyorsak başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ve onun yanında bu yola baş koyanlara şükranlarımızı sunuyoruz. Bizlere düşen görev bu mirası ilelebet payidar kalması için üstümüze düşeni yapmaktır. Bugünün önemini, ne anlama geldiğini Cumhuriyet’in bekçileri genç evlatlarımıza anlatmalı, ellerine bayrak vermeli vatanına, milletine, toprağına sahip çıkmasını öğretmeliyiz. Mutlulukla ve gururla geleceğe koşmalıyız.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ayşe Akar Arşivi
SON YAZILAR