Özcan Dalgıç

Özcan Dalgıç

Çocuklarda Okul Fobisi Oluşturmadan, Okulu Sevdirelim -1-

Çocuklarda Okul Fobisi Oluşturmadan, Okulu Sevdirelim -1-

Çocuklarda Okul Fobisi Oluşturmadan, Okulu Sevdirelim -1-

İlk defa kreşe veya okula iIk gidecek çocuklarda heyecan  ve neşe varken, bazılarında ise I annelerinden ilk defa ayrılma­ları, yeni bir ortama girmeleri, yeni bir deneyim yaşayacak olmaları nedeniyle korku ve endişe vardır. Okula gitmek istemeyen, anneden ayrılmayı ret eden, devamlı ağla­yan çocuklarda görülen endişe ve korku hallerine okul korkusu, okul fobisi denilmektedir.

Çocukların okula başladığı ilk günlerde uyum problemi yaşa­ması beklenen bir durumdur.

Kimi çocukları 1 günde alışırken, kimi çocuklar için bu süreç bir­kaç haftayı bulabilmektedir. Okul fobisi görülen çocuklarda “Burada ya kaybolursam”, “annem beni burada unutursa”, “yemek için zorlarlarsa”, “altımı ıslatırsam” vb... birçok endişeleri, korkuları olabi­lir. Çocuk bunu ailesine, “Okula gitmeyeceğim. Anneciğim beni bırakma, ayrılmak istemiyorum... Korkuyorum okuldan... Ya servis beni eve getirmezse” vb. ifadeler ile dile getirebilir. Bir kısım çocuk­larımız ise hal, hareket ve davra­nışlarıyla endişelerini ve sıkıntısını belli ederler.

Akşam yatarken başlayan, sabah­leyin kalkarken devam eden istek­sizlikler, şikâyetler, oflamalar, sanal hastalık bahaneleri, hırçınlıklar, ağlama ve öfke nöbetleri, iştahsız­lık, uyku düzensizliği, içe kapanma görülebilir. Okul saati geçtikten sonra veya okula gidilmeyeceği­ni anladığı anda bunlardan eser kalmayabilir.

Çocuğumuzun eğitim hayatına başlayacağı ilk günde olumsuz etkiler oluşmaması için çok dikkatli olmak gerekir. Okulunu, öğretme­nini seven bir çocuk okula gelip gitmede problemler çıkarmadığı gibi derslerini seven, eğitime açık, başarılı bir çocuk olur. Okul fobisi oluşan, okuldan korkan, endişeleri yerleşen çocuklar eğitim süreçle­rinde hep problemler yaşarlar.

Okul fobisinin oluşmasının neden­leri;

Okul fobisi anaokuluna ve ilkokula yeni başlayan, bilhassa erkek çocuklarda yoğun olmakla birlikte tüm çocuklarda görülebilir. Okul fobisi oluşmasının birçok sebebi olabilir.

Ailenin ev değiştirmesi, göç etme­si, çevre değişikliği çocuğun okula başlama dönemine denk gelmiş ise çocuk yeni bir ortama daha tam alışmadan, okula başlaması, Çocuğun ebeveyninin vefat etme­si, bir yakınını veya evcil hayvanını kaybetmesi, aileden birinin hasta­neye yatması nedeniyle Anne-babanın uzun süren geçimsizlikleri, ev içerisinde fiziki ve sözlü şiddetin varlığı, boşanma süreçlerin bu döneme denk gelmesi, Ailede sosyo-ekonomik kriz hallerinin çocuğa yansıması, Okulda öğretmen ya da arkadaşlarınca küçük dü­şürülmesi, korkutulması, Çocuk evden ayrıldıkla­rında, annesinin başına bir şey geleceğinden, kendisinin başına bir şey geleceğinden, okulda yalnız kalacağından, okulda unutulacağından, servisin götürmeyeceğinden, yeni kardeşi olduğundan dolayı evden gönde­rildiği düşüncesinden, o okulday­ken annesinin kardeşiyle gezmeye gideceğinden, yemek ve tuvale­tiyle ilgili sorunlar yaşayacağı gibi düşüncelerden dolayı endişe eder ve korkuya kapılırlar.

Özgüveni olmayan, çocuğun etra­fında pervane olan, çocuk merkezli bir dünya kuran, çocuğunun her istediğini yapan, çocuğun ve annenin birbirine bağımlı olduğu, aşırı koruyucu annelerin çocukla­rında daha sıklıkla görülmektedir. Bağımsız bir birey olma yolunda gidemeyen çocuk bir an bile olsun annesinden ayrı kalamaz. Okul fobisinin oluşmasında kısmen babanın rolü olsa da ağırlık rol anneye aittir.

Aşırı koruyucu, mükemmeliyetçi ailelerde, yetişen çocuğun sosyal ortamlarda kendine güveni azdır. Akranlarıyla nasıl iletişim kuraca­ğını, nasıl oynayacağını bilemez. Esasen anne aşırı koruyucu tavır­ları nedeniyle yavrusunun okulda tek başına yapamayacağının en­dişesini yansıtır. Kendisi ağlamaklı veya endişeli bir yüz ifadesine sa­hiptir. Çocuk annenin bu durumun­dan olumsuz etkilenerek, okula alışmakta zorlanmaktadır. Çocuk­tan önce anne rahatlamalıdır. Anne okula ve öğretmene güvenirse bu çocuğa olumlu yansıyacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Özcan Dalgıç Arşivi
SON YAZILAR