Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Tatil ve tatil oyuncakları

Tatil ve tatil oyuncakları

Okulların kapanması ile birlikte öğrenciler için yaz sezonu da açılmış oldu. Her zaman çocuklarını sevindirmeyi düşünen anne ve babalar, karneleri de bahane ederek çocuklarına tatil hediyeleri aldılar. Ancak gelişen teknoloji ile birlikte tatil hediyeleri de doğal olarak değişti.

Eskiden en güzel karne hediyesi kitap, bisiklet ve tatil iken şimdi aileler çocuklarını radyasyona maruz bırakacak teknolojik hediyeler alıyorlar. En gözde tatil hediyelerinin başında da akıllı telefonlar ve tabletler gelmektedir.

Son yıllarda tüm dünyada teknolojik aletlerin kullanımının hızla yaygınlaştığını görüyoruz. Önce bilgisayarlar, sonra notebook ve tabletler, en son da akıllı telefonlar hayatımızda büyük yer kaplamaya başladı. Biz bu cihazları aktif olarak kullandıkça çocuklarımız da bu cihazlar olmadan oyalanamaz, yemek yemez, uyumaz oldular.

Eline teknolojik aletler verilen çocukların dünya ile ilişkilerini kestikleri bilinen bir gerçektir.

Karşılıklı doğal iletişim sağlanamadığı için çocuğun gelişimi olumsuz yönde etkilenir. Bu nedenle okul öncesi ve ilkokul döneminde teknolojik aletlerin günlük kullanımı 15-20 dakika ile sınırlandırılmalıdır.

Ayrıca bu dönemde yaşına uygun çizgi filmleri, bir yetişkin kontrolünde seyretmesi daha doğrudur. Okul döneminde ise bilgiye ulaşmak için ve ödevler konusunda, teknolojik aletler kullanılsa dahi mutlaka sınırlandırılmalıdır. Ayrıca bu dönemde çocuğun okul başarısı göz önünde tutularak, bilgisayarın eğlence için hafta sonları kullanımına izin verilmelidir.

Bir de son zamanların gündeminde bulunan stres çarkları da çocuklar için zararlı oyuncakların başında gelmektedir. Stres çarkının, çocuklarda sosyalleşmek, iletişim kurmak ve arkadaşlarıyla oynama yerine kendi iç dünyasına yönelterek, daha izole daha otistik insanlar yaratılmasına neden olacağı ifade ediliyor

ABD, İngiltere ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde yasaklanan stres çarkları aslında dünyada 1.5- 2 yıldır çocukların elinde kullandığı bir oyuncak. 2 aydır da bizlerin gündeminde. Stres çarkları aslında daha önceki oyuncaklardan çok farklı bir şey değil. Çocuklarda bağımlılık yapan, sosyalleşmeden koparan ve stresini artıran bu tür oyuncaklardan kaçınmak gerekir.

Çocuklar oyun oynayarak öğrenmeli, hayatı keşfetmeli, düşüp kalkmalı, kirlenmeli. Bilgisayar, tablet ve cep telefonları gibi radyasyon ve elektromanyetik alan içeren cihazlara uzun süre maruz kalmaktan korunmalıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR