Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Suriyeliler geri döner mi?

Suriyeliler geri döner mi?

Savaş ve barış birbirinin aksi olan konulardır. Birbirlerini tamamlarlar. Savaş her türlü güce, barışta diplomasiye dayanır, savaşın olduğu yerde barış olmaz, barışın olduğu yerde de savaş olmaz.

Beş yıldır Suriye savaşı devam ediyor. 500 bin insan öldü. Ondan fazla yaralı var..Yıkılan binalar, harabeye dönen şehirler, canını kurtarmak için ülkesini terk eden insanlar, işte savaşın gerçek yüzü..

Niye savaş olur? Bir tarafın diğer tarafa şartlarını kabul ettirmek için düşman kabul ettiği tarafın insan ve ekonomik varlıklarını yok ederek onu dize getirmektir. Böyle olayda insanlar ölür, ekonomik değerler yok olur, insan onuru ayaklar altına alınır.

Savaş doğru bir olay mıdır? Olmayabilir. Dünya kurulduğundan beri bu böyledir.

Suriye savaşında istenen nedir? Suriye'ye demokrasi gelsinmiş, inanıyor musunuz? İnanmayın bu savaşın altında başka çıkarlar yatıyor. Şimdi Rusya Suriye'ye yerleşti, ABD'de havaalanı yapıyor. Bu arada olan Suriye halkına oluyor, halk mülteci konumunda kendine yeni hayatlar arıyor. Avrupa kapılarını zorluyor, bunlar hep savaşın çirkin yüzü.

Türkiye açısından bizim Suriye ile savaş durumumuz yok. Türkiye'ye tecavüz olunca, angajman kuralları gereği karşılık veriliyor. Türkiye olarak bizim savaşımız PKK iledir. Haklı bir savaşımızdır. Biter mi devam eder mi zaman gösterecek?

Avrupa savaş dursun, barış olsun istiyor. İstiyor çünkü mülteciler Avrupa'yı tehdit ediyor. Avrupa'nın korkusu mülteciler. Bunlar bizim ülkemize dolarsa bizim yaşam düzenimizi bozarsa öyle de olur. Bu korku ile mültecilerin geçeceği yolları kapatıp Avrupa'ya gitmelerine engel oluyorlar, gidenlerin de bir kısmını Türkiye'ye iade ediyorlar. Aynı Yunanistan gibi...

Türkiye'de insan deposu, Suriye'den gelenler, Avrupa'dan Türkiye'ye iade edilenler.

Yaklaşık 2.5 milyon mülteciyi bünyesinde barındıran ülkemiz, haklı olarak Avrupa’nın ve AB’nin taşın altına elini koymasını bekliyor. İnsani yardım konusunda işbirliği istiyor. Ancak ne AB ve ne de Avrupa ülkeleri buna pek fazla yanaşmıyor.

Avrupa, Türkiye sayesinde düzenini koruyor, bu koruma daha ne kadar devam eder, bunun tek hal şekli Suriye'de savaşın durması, barış olması. Şimdilik ateşkes yapıldı. Barış çetin ve uzun süreceğe benziyor. Çünkü bir çok devlet bu işe burnunu soktu ve hepsi birbirinden alacaklı olacak.

Diyelim barış oldu, savaş bitti.. Türkiye'deki Suriyeliler ülkelerine dönecek mi? Nasıl dönsün ne evi kalmış ne yurdu.. Bir müddet daha kalırlar.. Umarım başımıza bela olmazlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR