Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Sokaktaki dostlarımıza yardım edelim

Sokaktaki dostlarımıza yardım edelim

Sokaktaki dostlarımıza yardım edelim

Yağışsız ama bir o kadar soğuk kış günlerini yaşamaktayız. Etrafa yağan karın soğuğunu çekiyor, ama aynı zamanda da kara hasret kalıyoruz. İşte böylesine soğuk günlerde insanlar bir türlü kendilerini koruyabilmektedir.

Ama bu soğuk havalarda bir de sokaktaki hayvanlar var. Bu soğuk günlerde hayvanlara yardım edelim Bizler sıcak yerlerde yaşamlarımızı sürdüğümüz için dışarıda kalanların nasıl bir yaşam sürdürmeye çalıştıklarını bilemeyiz.

Sokak hayvanları toplumumuzun bir parçası ve şehrin, hayatın gerçek birer motifleridir..

Onların bizlere ihtiyaçları var yaşayabilmek için, özellikle de kış aylarında. Şimdi bazılarınız  hayvanların kürkleri var diyecektir , ancak bu onları sıfır derecenin altındaki dondurucu soğuklardan korumaya yetmiyor.

Sığınacak bir yer bulamayanlar donarak ölürken, yiyecek bulamadığı için açlıktan ölenler de oldukça fazla.Bizim hareketli ve zorluklarla dolu hayat şartlarımıza ayak uydurmaya çalışan sokak hayvanları da var. Sokak kedileri, köpekleri ve kuşlar. Bizim yarattığımız bütün engellere rağmen yaşamaya çalışıyorlar.

Havaların sıfır derecenin altına düşmesiyle birlikte vücut ısılarını korumak ve yiyecek bulmak adına sokaktaki hayvanlar normalden yüzde 30 daha fazla enerji tüketmek zorunda kalırlar ve çok daha fazla kaloriye ihtiyaç duyuyorlar. Normal havalarda çok daha kolay bir şekilde su ihtiyacını karşılayan sokak hayvanları soğuk hava şartlarında donan sularla birlikte bu ihtiyaçlarını gidermek konusunda zorlanırlar. Soğukta kedilerin 6, köpeklerin 17 saat aç kalırlarsa donarak ölüyorlar.

Bence herkes evinde pişen yemeklerinden artıklarını toplayarak birkaç kaba ayırıp parklara, kuytu köşelere koyun veya en azından kendi evinizdeki artıkları sokak hayvanları için ayırmalısınız. Ne yazık ki sokakta yaşayıp karnını doyuramayan çok fazla sokak hayvanları var.

Ama yine de işinize gitmek için vs. kullanacaksanız arabanızı lütfen motoru çalıştırmadan bir etrafını dolanın, kontrol edin. Bu kış aylarında soğuktan korunmak ve ısınmak için minik canlılarımız oraya giriyorlar.Sokaklarda yaşayan dostlarımızın bu soğuklarda sevgiye, sıcak bir yuvaya ve mamaya çok daha fazla ihtiyacı olduğunu unutmayın.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR