Siber zorbalığa dikkat!
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte yeni tehlikelerde bizleri korkutmaya devam ediyor. Özellikle de son yıllarda her geçen gün artan ‘Siber zorbalık’ sonucu ortaya çıkan savunmasızlık ve yaralanma gibi durumların önlem alınmadığı takdirde ciddi problemlere yol açacağını dile getirdi.
Medya organlarında son yıllarda çık sık olarak görmeye başladığımız siber zorbalık, bilgi ve iletişim teknolojileri kullanılarak ve kasıtlı olarak savunmasız bir birey ya da gruba zarar verme biçimi olarak tanımlanıyor.
Sosyal medya üzerinden kişilerle öfke dolu kırıcı mesajlarla alay etme, sataşma, tehdit etme gibi davranışlar bu zorbalığa örnek gösterilirken sahte hesaplarla özel bilgileri ele geçirme ya da bunları yaymaya çalışmak gibi durumlarla da sıkça karşı karşıya kalınıyor.
Kötü niyetli kişiler tarafından gelişen teknoloji ile birlikte siber zorbalığa e-posta, cep telefonu, kısa mesaj ile internet ortamındaki paylaşımlar ile maruz kalınmaktadır. Kendilerini saklayan kötü niyetli kişiler adeta içlerindeki kini ortaya dökmektedir.
Ülkemizde siber zorbalık oranlarının yüzde 20’lerde olduğunu öne süren bazı çalışmalar yayınlandı. Farklı ülkelerde gerçekleştirilen çalışmalarda yüzde 3’ten yüzde 50’lere kadar değişen oranlarla karşılaşıyoruz.
Siber zorbalıkla karşılaşan kişilerin kişilik değişimi,içe kapanma, kızgınlık, gerginlik, internet kullanımı sonrası hüzün ya da öfke gibi birçok sonucu olabileceği gibi bazı kötü sonuçlarında ilk başlangıç fitili olma ihtimali yüksektir.
Ailemizi ve çocuklarımız bu tür kötü saldırılardan korumak için uzmanlardan yardım almalıyız. Eğitimcilerle ve uzmanlarla bu davranış değişiklikleri hakkında sürekli iletişim halinde olunmasında yarar var. Ailelerin güvenli internet ile ilgili altyapı önlemleri hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor. Bu tür saldırılara maruz kalmadan önce alınacak bazı önlemler var.
Sanal âlemde özel bilgilerin paylaşılmaması, tanınmayan kişilerin arkadaş olarak eklenmemesi, profilin herkese açık tutulmaması, provoke edici içeriklerin paylaşılmaması gibi. Saldırılara karşılık verilmemesi, zorbalık örneklerinin ve kanıtlarının saklanarak velilere ve gerekirse yetkili mercilere bildirilmesi önem taşıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.