Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Küçük esnaf ve bakkal nihayet akla geldi

Küçük esnaf ve bakkal nihayet akla geldi

Küçük esnaf ve bakkal nihayet akla geldi

Türkiye'de yılan hikayesine dönen ve bir türlü tarafları memnun etmeyen iki yasa var. Hal ve Perakende Yasası... Bu iki yasada da Ticaret Bakanlığı uzun bir süredir çalışma halinde. Çalışmalar sona gelmiş durumda.  Düzenlemelerin  yıl sonuna kadar Meclis’e gelmesi hedefleniyor.

Şimdiye kadar zincir marketler karşısında ayakta durmaya çalışan küçük esnaf ve bakkallara hükümet tarafından destek hamlesi geldi. Küçük esnaf ve bakkalların yaşayabilmesi için zincir marketlerin yeni şube açmaları ve küçük yerlerine açılması konusunda nüfus  kriteri  getirilecek.

Ticaret Bakanlığı tarafında hazırlanacak olan taslak mutlaka küçük esnaf ve bakkallarımıza yeni bir canlılık kazandıracaktır. Avrupa ülkelerinde küçük esnafı korumak için 79’li yıllarda alınan kararı bizler ancak 2019 yılında hayata geçirmek için çalışmaktayız.

Tarihimiz boyunca küçük esnaf ve bakkalın hayatımızda çok önemli yerler edindiğini inkar edemeyiz. Markete para vermeden bir ekmek alabiliyor musunuz, alamıyorsunuz. Bakkal öyle mi. Vatandaşın küçük esnafa sahip çıkması gerekir. İyi gününde kötü gününde vatandaşın yanında küçük esnaf var. Bir bakkal mahallenin her şeyidir. Evinin anahtarını teslim ediyorsun ama alışveriş yapmıyorsunuz. Bu yasa bir an önce çıkar ve vatandaşımız inşallah esnafa sahip çıkar. Zincir marketlerde toplanan para akşam olunca bu şehirden çıkıyor. Merkezlerinde toplanıyor. Küçük esnafta yapılan alışveriş bu şehirde kalıyor.
Aslında biz zincir marketlere de karşı değiliz. Ancak kuralsızca ve istenildiği gibi her yere açılmasına karşıyız. Bu zincir marketlerde açılan her şube ile 5-10 kişiye ekmek verirken, aslında etrafında bulunan 5-10 küçük esnaf ve bakkalda kepenk kapatmaktadır. Küçük esnaf ve bakkal zincir marketlerin alım gücüne dayanamadıkları için birer birer ticaret hayatımızdan çekiliyor.

Alışveriş merkezleri için çıkartılması gereken yasanın bir an önce hayata geçirilmesi gerekmektedir. Küçük esnaf ve bakkalları korumak için bu taslağın bir an önce hazırlanıp yasalaşması gerekir. Biz marketlere karşı değiliz. Ama Avrupa bunun kuralını koymuş. Şehir dışında olacak, belli mesafe aralıklarında olacak, açılışı-kapanışı belli, haftada bir gün açmayacak gibi kuralları var. Biz kuralsızca açılışlarına karşıyız.

Taslak yeni düzenleme ile  ayrıca zincir marketlerin kendi markalarıyla sattıkları ürün oranı kısıtlanacak. Marketlere yöresel ürün satma zorunluluğu gelecek. İndirim marketlerinin açılması ise semtin nüfusu, gelir durumu, market sayısı gibi kriterlere göre belirlenecek. Böylece esnafın rekabete karşı korunması sağlanacak.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR