Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Hıdırellez

Hıdırellez

Dün Hıdrellezi kutladık. Hepinizinde bildiği gibi Hıdrellez, halk inanışına göre ölümsüzlük suyu olan abı hayattan içmiş olan ve karalara ve denizlere hükmederek insanları kötülükten uzaklaştıran Hızır ve İlyas peygamberlerin bir araya geldiği gün kabul edilen 6 Mayıs'ta kutlanır.

Bunun yanı sıra 6 Mayıs Hıdrellez aynı zamanda  yaz mevsiminin başlangıç noktası olarak kabul edilir. Eskilerinde dediği gibi Konya’da 6 Mayıs Hıdrellez gününe kadar sobalar sökülmez. Bir bayram havasında kutlanan Hıdrellez günü, herkes yeşil alanlara kendisini atar, baharın o güzel kokusunu içine çeker.

Türkiye’de kutlanan Hıdrellez merasimlerinin Anadolu Selçukluları zamanında gelenekselleşmeye başladığı tahmin edilir. Bu kutlamaların Osmanlı İmparatorluğu zamanında da çok yaygın olduğu çeşitli kaynaklarda belirtilir.

Bölgelere göre ufak tefek farklılıklar göstermekle birlikte, kutlamaların genel özellikleri  önümüzdeki bir yıl için sağlıklı günler olması için dilekler tutulur, evlenecekler, ev almak isteyenler için dilekler belirlenip gül ağacının altına gömülür.

6 Mayıs Hıdrellez kutlamaları  çoğunlukla ağaçlık ve yeşillik yerlerde yapılır. Bu da Hızır'ın su ve yeşillik unsurlarıyla bağlantısını gösterir. Hıdrellez günü Hızır'ın buralarda dolaştığına inanılır, Hızır ve İlyas'ın buluşmasını görmek arzu edilir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR