Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Gürültü kirliliği sıkıntısı

Gürültü kirliliği sıkıntısı

Büyükşehirlerde yaşayanların yaşadıkları ne büyük sıkıntıların başında gürültü kirliliği gelmektedir. Sabah uyandığınız andan itibaren yoğun bir gürültü kirliliği içinde kendinizi buluyorsunuz.

Bir yandan trafikteki gürültü, diğer yandan yaşanan bol kornalı dakikalar ve daha sonra da çevreden gelen inşaat ve kalabalık gürültüsü. İnsan sokaklara çıktığı andan itibaren yoğun bir gürültü sağanağı ile yaşamaya başlıyor.

Gürültü yoğunluğu sadece sokaklar ile sınırlı kalmıyor. Eve döndükten sonra bile bu gürültü yoğunluğu kulaklarımızı tırmalamaya devam ediyor. Televizyonun yüksek sesi,cep telefonlarından gelen uyarı ikazları, sokak satıcılarının megafonlu uyarıları ile sessizliği yaşayamaz hale geldik.

Gürültü ile iç içe yaşayanlar olarak bu kadar uyarı ve sesli uyarılar sonucunda insan kendi haline kalamıyor ve sessiz bir anın mutluluğunu doyasıya yaşayamıyor. Bütün bunları yaşayamayan insanlarda oluşması muhtemel olan stres, gerginlik ve huzursuzluk ta yakamızı bırakmıyor.

Bedenimizin ihtiyacı olan sessizliği yakalayamayan kişiler, zamanla daha tahammülsüz, daha öfkeli ve daha huysuz, mutsuz ve isteksiz olmaya başlıyor. Sonuçta sokaklarda dolaşan “pimi çekilmiş el bombası” gibi insanlar görüyoruz. En ufak bir ikaz veya eleştiride kavga, dövüş ve şiddet kaçınılmaz oluyor.

Günümüzde artık insanlar yavaş şehirlerde gürültüden, trafik karmaşasından uzak yaşamayı önemsiyor. Sadece doğal seslerin olduğu ortamlarda tatil planları yaparak etkili dinlenmenin yollarını arıyorlar. Deniz ve güneş yerine yaylalara çıkan insanlar buna en güzel örnektir.

İnsanlar yalnız kalmadan sessizliğin yollarını bulmalıdır. Kendince güzel anlarını sessizlik içinde geçirmeli ve sessiz kalma fırsatlarını hemen değerlendirmelidir. İçinde olduğunuz an sahip olduğunuz tek hazinenizdir ve  ona ihanet etmeyin. İşte bu yüzden de istemediğiniz sohbete dahil olmayın, negatif bir havaya yol açan konuşmaların içine çekilmeyin, başkalarının düşünce çizgisinin sizi kendi gerçeğinizden uzaklaştırmasına olanak tanımayın.

Gürültü ve karmaşanın sizi esir almasına imkan tanımayın. Hayatınızın her anını en güzel şekilde yaşamak için, ailenizle, çocuklarınızla ve sevdiklerinizle beraber olarak gürültü kirliliğinin sizi esir almasına müsaade etmeyin.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR