Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Gökçem Kafe’nin başarısı

Gökçem Kafe’nin başarısı

İçinde bulunduğumuz hafta engelliler  haftası. Engelli, doğuştan, bir hastalık nedeniyle veya bir kaza sonucu bedensel veya ruhsal bozukluğu olan insanlara engelli denir, Her insanın başına gelebilecek olan bu durum karşısında duyarlı olmalıyız, Engelli insanlara acımak yerine, onları hayata bağlayacak davranışlarda bulunup yaşamlarını kolaylaştırarak mutlu olmalarını sağlamalıyız.

 

Hiç şüphe yok ki engellilerin çeşitli sorunları vardır. Bir kere sosyal hayatın içinde yer alamamaktalar. Kendilerini toplumdan soyutlanmış olarak görmekteler. Bizler yapacağımız çalışma ve projeler ile onların hayatını kolaylaştırmalı, onları da toplumun vazgeçilmez bireyleri gibi görmeliyiz.

 

 Yurdumuzda; görmeyen, işitmeyen, hareket edemeyen, zihinsel ve ruhsal dengesi bozuk yaklaşık dört milyon  vatandaşımız bulunmaktadır. Bu sayının yaklaşık bir milyon binini çocuklar oluşturmaktadır. Devletimiz, engelli çocukların eğitimi için okullar açmıştır. Ülkemizde görme engelliler için yedi, işitme engelliler için yirmi bir, ortopedik engelliler için bir okul hizmet vermektedir. Zihinsel ve ruhsal engelliler ise belirli okulların bünyesinde açılmış olan özel sınıflarda eğitim ve öğretim görmektedirler. Ayrıca bu okulların dışında rehabilitasyon merkezleri de bulunmaktadır,

 

Engelli vatandaşlarımız da yaşamlarını sürdürebilmek için çalışıp para kazanmak zorundadırlar, Konya’mızda bulunan Gökçem gibi kuruluşlar  bu konuda çok güzel örnekler sergilemektedir. Gönüllülük esasına göre çalışan Gökçem gönüllüleri, engellilere acımak yerine onlara iş vererek sosyal ve ekonomik hayatın içinde olmalarını sağlamaktadır. Uğur Devecioğlu gibi insanlara ve kendini gönüllülere adayan kişilere ihtiyacımız vardır. Çalışmak, bir işe yaradığını hissetmek her insan gibi engelli vatandaşlarımızı da mutlu ederek yaşama dört elle sarılmalarını sağlayacaktır.

 

Engelli vatandaşlarımızın günlük yaşamlarını kolaylaştırıcı çalışmalar yapılmalıdır. Örneğin; toplu taşıma araçları, engelli vatandaşlarımızın kolayca binip inebileceği biçimde düzenlenmelidir. Caddede, parkta veya iş yerindeki tuvaletler, engelli vatandaşlarımızın kullanabileceği biçimde yapılmalıdır.Engelli olan insanlarımıza toplum olarak bizlerde sahip çıkmalıyız. Unutmamalıyız ki, bir gün bizimde başımıza gelebilir.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR