Mustafa Ekmekcioğlu

Mustafa Ekmekcioğlu

Cumartesi neşesi

Cumartesi neşesi

Mübarek Ramazan ayına uygun görüp seçtiğim fıkraların  dimağınızı lezzetlendireceğini, içinizi gülümseteceğini umarak ve de hoşgörünüze sığınarak sizler için aşağıda sunuyorum

MAHCUP OLMAYAYIM

 Baba erenler Ramazan ayı gelince yeni evlendiği hanımı özenle hazırlamış ilk sahur sofrasını. Afiyetle yemiş Baba Erenler, ama hanımı bakmış ertesi gün Erenler'de oruç moruç yok; 'Belki maruzatı vardır, sonraki gün tutar' diye yine hazırlamaya devam etmiş sahur sofrasını ancak Baba Erenler hiçbir sahuru kaçırmadığı gibi, bakmış oruç da tutmuyor hiçbir gün. Böylelikle ramazan ayını  yarılamışlar ki hanımı sonunda dayanamayıp laf etmiş; - "Efendim her gece size sahur hazırlıyorum, yiyorsunuz ancak oruç tuttuğunuz yok, öyleyse hazırlamayayım artık boşuna sahur sofranızı!". Baba Erenler cevabı yapıştırmış; "A be hanım, oruç farz, sahur sünnettir. Zaten mahcubum farzı yerine getirememekten, bir de sünneti terk edeyim de iyice mi mahcup olayım!"

AHRET YOLCUSU

 Bektaşi’yi Ramazan günü oruç yerken yakalayıp Kadı'nın huzuruna çıkarmışlar. Kadı; "Bre zındık, niye oruç yiyorsun?", Bektaşi; "Seferiyim!". Oradan boşboğazın biri çıkıp; "Kadı Efendi, bunu tanırım, 40 yıldır burada oturur, seferi değil, yalan söylüyor!" deyince Baba Erenler cevabı yapıştırmış; "İlelebet burada kalacağıma dair elinizde senet mi var? Seferiyim dedim ya; Ahiret yolcusuyum!"

BİR GÜN FAZLA

 Baba Erenler beleş bir iftar sofrası bulup güzelce yerleşmiş. Yanında iki kişi gevezelik ediyor, biri diğerine sormuş; "Bu Ramazan kaç gün oruç tutabildin?", diğeri; "Hastalığımdan dolayı ancak bir gün tutabildim". Soru sahibinin gözü Baba'ya takılınca; "Ya siz kaç gün tutabildiniz Erenler?" diye ona da bulaşmış. Baba hiç istifini bozmadan yanıtlamış pişkince; "Bu arkadaş benden bir gün fazla tutmuş!"

DAVETE İCABET

Erenler'e sormuşlar; - "Niçin oruç tutmazsınız?". Cevaplamış; - "Tutmak isterdim ama halim, mecalim yok!". Beriki sıkıştırmış; - "Ama iftara çağırılınca gidiyorsunuz!". Baba; - "Evet, doğrusu ne yapar eder giderim!". Fırsat arayan bizimki lafı yerleştirmiş; - "Canım olur mu hiç? Allah'ın emrine icab etmiyorsunuz da kulun davetine gidiyorsunuz!". Baba Erenler; - "Yahu ne şaşırıyorsun? Allah merhametlilerin en merhametlisidir, eşref saatine gelir, affediverir. Kullar böyle mi? En ufak sebepten gücenirler. Davetlerine derhal gitmek gerekir. Yoksa Allah korusun kul hakkıyla çıkmayayım huzura!"

SEN MERAK ETME

 Erenler o sene hanımının ısrarına dayanamayıp bir gün oruç tutmuş. Ramazan öylece geçmiş. Akabinde Baba'nın da bulunduğu bir bayram meclisinde konu tutulan oruçlara gelince sofunun biri sızlanmış; - "Yarın ahirette hesabını nasıl veririm bilmem ki, maalesef bu Ramazan bir oruç kaçırdım!". Baba Erenler hemen lafa karışıp bizim sofuya hitaben; - "Sen hiç merak etme Erenler, rahat ol! Bu konuda hesap verirken zorda kalırsan hemen bana haber et, gelir hesabını denkleştiririm!"..

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Ekmekcioğlu Arşivi
SON YAZILAR